Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić s veleposlanicima južnoameričkih zemalja razgovarao o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić  sastao se u ponedjeljak u Beogradu  s veleposlanicima južnoameričkih zemalja u toj zemlji s kojima je razgovarao o rezoluciji o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u Ujedinjenim narodima (UN).

“Istakaknuo sam važnost razboritog, objektivnog i pravednog pristupa ovom pitanju, koji bi načela međunarodnog prava vratio na globalne forume, pomogao u izgradnji održivog mira i povjerenja među narodima”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu nakon sastanka s veleposlanicima.

Vučić je prošle sedmice u New Yorku pozvao stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici jer drži kako će usvajanje spomenute rezolucije produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu.

Nakon toga Sjedinjene Države poručile su Srbiji, a u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, da je “neophodno suočavanje s istinom”, u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu, dok je izaslanstvo Evropske unije u BiH odlučno odbacilo pokušaje poricanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. i zatražilo od političara u našoj zemlji da to prestanu činiti.

EU je upozorila kako genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici nije stvar nečije lične prosudbe i stajališta, već da je “riječ o historijskoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je u ponedjeljak kako bi se u New Yorku trebala, na inicijativu Rusije održati izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se raspravljati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Dačić je kazao da po pitanju BiH Opća skupština Ujedinjenih naroda ne može raspravljati jer je to suprotno članku 12 Povelje UN u kojem stoji da pitanja o kojima raspravlja Vijeće sigurnosti UN-a ne može raspravljati Opća skupština UN-a.

“Riječ o jednoj nelegalnoj akciji, kršenju povelje UN-a, oko koje ne postoji konsenzus u BiH, koja ne doprinosi stabilnosti, oko koje nas nitko nije pitao. To je jedina pojedinačna rezolucija nakon Ruande o nekom zločinu, kojom bi jedino Srbija, srpski narod, pored Ruande, bio definiran kao genocidni narod”, rekao je Dačić u izjavi za TV Pink.

Srbija je od prošle sedmice vodi intenzivnu kampanju čiji je cilj osporiti genocid u Srebrenici, kao i brojku od preko osam hiljada bošnjačkih žrtava koje su 1995. ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i službeni Beograd provode diplomatsku ofenzivu ne bi li uvjerili što je više moguće članica UN-a da ne glasaju za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Vučić će se tako u ponedjeljak u 18 sati obrati građanima Srbije, u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije te će tom prigodom govoriti o situaciji na Kosovu, rezoluciji o genocidu u Srebrenici i drugim važnim pitanjima za tu zemlju, priopćeno je iz Ureda za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje