Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić razmišlja o uvođenju vojnog roka: Srbija je vojno neutralna, ali mora biti snažnija od svih u okruženju

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i da mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Vojska Srbije mora biti dvostruko jača nego sada i da se ubrzano radi na razvoju novog oružja, navodeći prije svega dronove.

“Postoje nova doktrinarna dokumenta koja govore da moramo biti mnogo snažniji nego danas i ubrzano na tome radimo”, rekao je Vučić u Žarkovu, prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta (VTI) i prikaza naoružanja, prenosi Hina.

On je dodao da će prije kraja godine doći do uvođenja “dronova kamikaza” u operativni sastav vojske, te da će se dronovi proizvoditi u domaćim tvornicama.

Naglasio je da se u saradnji sa kompanijama iz Srbije radi na proizvodnji jeftinijih verzija dronova koji bi bili slični onima koje proizvode Kinezi.

Razmišlja se o uvođenju vojnog roka

Vučić je rekao da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i da mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini donio to da mora mijenjati svoje oružje.

Vučić je rekao i da se razmišlja o uvođenju vojnog roka i to u trajanju od tri mjeseca, a za one koji hoće dobrovoljno – šest ili devet mjeseci. Dodao je i da se na tome trenutno radi.

Rekao je da se ide i na sveobuhvatnu transformaciju Vojske Srbije.

“Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizovane po mjestu stanovanja. Sve ćemo drugačije da radimo, ali neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost dejstva i djelovanja na bilo kojem dijelu teritorije, plus dodatno ojačanje“, rekao je predsjednik Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje