Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić proglasio “taktičku pobjedu” na Kosovu i pozvao Srbe da se povuku s barikada

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je dobio vijest da je bivši policajac Dejan Pantić, kojeg je uhapsila kosovska policija, stigao kući u Kosovsku Mitrovicu.

“Jedna porodica je sretnija, naša mala taktička pobjeda”, rekao je Vučić koji u Raškoj razgovara s političkim predstavnicima kosovskih Srba o ponudi za uklanjanje barikada na sjeveru zemlje nakon što su SAD i EU navodno garantovali ispunjenje svih njihovih uslova.

Kosovska policija uhapsila je 10. decembra na Jarinju Pantića koji se sa suprugom vraćao iz Raške.

Vučić je uoči sastanka u kasarni “Stefan Nemanja” s političkim predstavnicima kosovskih Srba i ljudima s barikada rekao da zna da oni neće biti zadovoljni njegovim prijedlogom, nakon što je Srbija “postigla sve što je bilo moguće” u pregovorima s predstavnicima SAD-a i EU.

“Razumijem da time nisu zadovoljni ni Srbi s Kosova, jer ne vjeruju ni Evropi ni Americi, a još manje Kurtiju”, rekao je Vučić.

Istaknuo je kako smatra da je Srbija uspjela postići velike stvari, počevši od prebacivanja bivšeg policajca Dejana Pantića u kućni pritvor, preko garancija da neće biti hapšenja ljudi koji su bili na barikadama, do izjave KFOR-a da je specijalci iz Prištine više neće moći ući na sjever Kosova bez saglasnosti zapovjednika ove misije i čelnika četiri općine sa srpskom većinom.

“Kada je riječ o garancijama KFOR-a, prvi put imamo nešto što se odnosi i na nas, a ne samo na albansku i NATO stranu, što je do sada vrijedilo. Sada u sporazumu imamo i srpske lokalne zajednice i Srbiju , bez čije suglasnosti ne može biti prisutnost prištinskih snaga na sjeveru”, rekao je Vučić.

On je istakao da će, uprkos svemu što je učinjeno na rješavanju krize, prihvatiti svaku odluku koju donesu Srbi sa Kosova.

“Oni znaju koliko je teško razgovarati, kao što znaju da razgovaramo s ljudima koji su bombardirali ovu zemlju i ne poštuju Rezoluciju 1244. Ali s kim da razgovaram jer je njihova vlast na Kosovu. Zahvalit ću Rusiji nebrojeno puta za podršku koju nam pruža, kao i Kini i Indiji, ali njihove snage na terenu nisu”, rekao je Vučić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje