Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Poštujem integritet Bosne i Hercegovine, volim Republiku Srpsku

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine te dodao kako je uvijek imao korektan odnos prema našoj zemlji i entitetu Republici Srpskoj (RS).

“Poštujemo integritet Bosne i Hercegovine, volim Republiku Srpsku i ni od koga se neću kriti. Nikada ničim nismo stali na žulj nikome u Bosni i Hercegovini. Nikada ni jednom izjavom”, izjavio je Vučić gostujući na TV Happy.

“Došao sam u posjed što su dvije inozemne službe spremila za svoja ministarstva vanjskih poslova gdje se kaže da je Srbija problem jer ne priznaje Kosovo, tolerantna je prema predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i ona je poligon s kojeg se ruski mediji mogu obratiti”, naveo je Vučić i dodao da se u nastavku kaže kako se moraju boriti protiv toga, ne bi li urušili povjerenje naroda u Aleksandra Vučića i trenutačnu vlast.

Vučić je izjavio da sve što netko iz inozemstva govori i radi, a navodno je u vezi s izborima i stanjem demokracije u Srbiji, u stvari za cilj ima slabljenje pozicije Srbije u pregovorima s Kosovom te dodao kako je danas ključno pitanje što se u vezi s Kosovom može uraditi u takvim geopolitičkim okolnostima.

“Dinar je jedina legalna valuta na Kosovu sve druge su ilegalne i Kosovo ne može dobiti dozvolu za euro jer ne postoji ni jedan dokumnet za to, Crna Gora ga ima, a Kosovo nema i to nije legalno”, rekao je Vučić.

Na Kosovu je od četvrtka stupila na snagu uredba središnje kosovske banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Odluka je izazvala niz reakcija, a Srbija je u ponedjeljak zatražila izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije na Kosovu jer Beograd drži da je odluka protuzakonita i pokušaj je potpunog etničkog čišćenja Srba s tog prostora.

“Ne vjerujem da će odobriti sjednicu”, rekao je Vučić te dodao da je od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a devet priznalo neovisnost Kosova, a da je za odobravanje sjednice potrebna suglasnost devet članica.

Vučić je također kazao da je oslobađajuća presuda u slučaju ubojstva novinara Slavka Ćuruvije “užasna poruka za pravosudni sustav” u toj zemlji.

Za ubojstvo Ćuruvije su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak ali je Žalbeni sud ocijenio kako nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili krivnju optuženih.

“Mislim da je to jedna velika nepravda i užasno loša stvar za našu zemlju, i užasno loša poruka za svakoga tko se bavi tim poslom u našoj zemlji, užasno loša poruka za naš pravni sustav”, rekao je Vučić.

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Europljanin“, ubijen je s više hitaca 11. aprila 1999. Atentat je počinjen u vrijeme kad je na čelu ministarstva informiranja bio aktualni predsjednik Srbija Aleksandar Vučić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje