Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić poručio Kosovu: Spremni smo na kompromise, ako sklonite lažne gradonačelnike

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak večer da se situacija na Kosovu komplicira i da ga to brine, te poručio da je Srbija spremna na kompromise, ali da Priština mora da skloni nove gradonačelnike na sjeveru i da krene u uspostavljanje Zajednice srpskih općina.

“Spremni smo na kompromise, samo vas molim da sklonite lažne gradonačelnike iz zgrada općina, neka podnesu ostavku. Spremni smo na kompromise, ali i krenite u formiranje ZSO”, poručio je Vučić, a prenosi Kosovo online.

On je prenio da je imao teške razgovore u vezi sa Kosovom.

“Imao sam nimalo lak razgovor sa Miroslavom Lajčakom, sa više američkih predstavnika, i sa jednim od najviših predstavnika EU sinoć kasno. Situacija se komplicira i mnogo me brine”, naglasio je Vučić.

Kazao je da je Vojska Srbije prešla sa najvišeg, na nešto niži stepen borbene gotovosti.

“Ali, i dalje imamo dovoljan broj vojnika da pomognemo našem narodu”, podvukao je on.

Rekao je da ne bi isključio mogućnost da neko želi sukobe, dodajući da ta želja postoji kod tri ili četiri zemlje.

“Mislim da ne moram da kažem koje su to zemlje”, dodao je on.

Vučić je ukazao da je u Kišinjevu imao veoma teške razgovore posebno sa nemačkim kancelarom Olaf Scholz i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

“Kancelara Sholza izuzetno poštujem, s predsjednikom Macronom sam politički blizak. Bio je veoma težak razgovor. Rekao sam u jednom trenutku da ne mislim da je to fer, a ni njima nije bilo jednostavno. Moramo da ih razumijemo oni neće rat, sukob. Naše je da čuvamo mir, interese našeg naroda, da naš narod opstane. Zato nije lako razgovarati ni sa Srbima s Kosova”, objasnio je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje