Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić odgovorio Grliću Radmanu: “On po običaju laže, vrijeđa i prijeti srpskom narodu”

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je u subotu navečer hrvatskog ministra vanjskih poslova za uplitanje u unutarnje stvari Srbije nakon što ga je Gordan Grlić Radman nazvao mogućim “trabantom ili satelitom Rusije”.

“Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, možda i wartburg, možda i fićo, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći. Da ne idem daleko u prošlost, bilo bi suviše bolno”, rekao je Aleksandar Vučić.

Grlić Radman je gostujući na hrvatskoj televiziji N1 izjavio u subotu da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na čijoj će biti strani.

“Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan…”, rekao je Grlić Radman.

“Prema tome, on može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali tu nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav uticaj Rusa ili drugih malignih uticaja koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana.”

Također je rekao da saveznici ne odustaju od pomoći Ukrajini, ali da jačaju i vlastite obrambene kapacitete.

Na pitanja o zbivanjima u susjedoj BiH, Grlić Radman kaže kako smo već navikli na različite izjave Milorada Dodika:

“EU priznaje samo teritorijalni integritet i suverenost, Dodik nema prostora”, rekao je. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje