Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Nemojte obmanjivati narod. Izmišljate stvari i ne držite se činjenica

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete otvaranju Mostarskog sajma odgovorio je na upit novinara u vezi rezolucije o Srebrenici koja će se naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Vučić je kazao da je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid.

Nemojte da obmanjujete narod, kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper i da sam u nekoga pucao. Problem je u tome što izmišljate stvari, što ne možete da se držite činjenica. Neće se pominjati ni neke druge zamlje u budućnosti kada mi budemo podnosili prijedloge rezolucija o Jasenovcu ili Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i drugim stratištima. Nećemo mi da kažemo ko je to počinio”, kazao je.

Vučić napominje da je počinjen “užasan zločin” u Srebrenici.

“I nije bio problem da neko dođe i pokaže pijetet, žaljenje i sve drugo. Ali vas molim, nemojte da izmišljate i nemojte da špekulišete oko presuda koje nisu takve kakvim ih vi predstavljate”, kazao je.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu donio je više presuda u kojima se potvrđuje genocid u Srebrenici.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Sud BiH i sudovi u Srbiji osudili su više od 50 osoba na 700 i više godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. Od 20 presuda MKSJ-a za zločine počinjene u Srebrenici, sedam uključuje i presude za zločin genocida.

Sud BiH donio je 25 presuda za zločine počinjene u Srebrenici, od čega je 13 za zločin genocida. U Republici Srbiji doneseno je pet presuda koje se odnose na Srebrenicu, uključujući presude za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje