Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Neki očekuju da Republika Srpska pristane na samouništenje

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da su optužnice koje je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića “neprimjereni i neodgovorni optužni akti”.

„Sve o čemu su 30 godina neki šutili, sada je vrijeme za obračun s Republikom Srpskom. Samo se pitam gdje mislite da vas to vodi? Dokle mislite da to ide? Što očekujete da se na kraju dogodi? Da Republika Srpska pristane na samouništenje i samoukidanje”, kazao je Vučić komentirajući za Radioteleviziju Srbije situaciju u Bosni i Hercegovini.

Vučić drži da je nakon toga situacija za Srbiju također teška te ističe da će se ta zemlja također u idućem periodu suočiti s brojnim problemima zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

“Situacija u Ukrajini je takva da je jasno kako na bojnom polju Rusiju ne mogu lako pobijediti, pa će zato pritisci na Srbiju biti još jači. Sjetite se da nijedan komad streljiva nismo izvezli u Rusiju, a sada se sve to nastavlja”, kazao je Vučić te dodao da krajem augusta i u septembru očekuje “najteže pritiske dosada”, dodajući da će Srbija pokušati očuvati svoju poziciju.

“Pred nama je najteži period, bit će veća gužva nego ikada. Očekujem da će se mnogo toga rješavati u idućih mjesec dana. Mi ćemo dati sve od sebe kako bi nastavili voditi politiku kakvu vodimo”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na novinarski upit može li Srbija postati izolirana ukoliko ne uvede sankcije Rusiji, Vučić je kazao da te priče “sluša već deset godina”, kada god se Srbija “suprotstavi nečemu sa Zapada”.

“Srbija nikada nije izolirana, niti ju možete izolirati, jer vodimo ozbiljnu, odgovornu i pametnu politiku i to su gluposti”, rekao je Vučić.

Srbijanski čelnik Aleksandar Vučić do sada se oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,