Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji dokle god budemo mogli da izdržimo pridike koje nam drže

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u New Yorku da će mu evropski zvaničnici “držati predavanje” tokom sastanaka na sjednici Generalne skupštine ujedinjenih nacija jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

“Evropski zvaničnici će da mi drže pridike, pa i svi ostali kako to i priliči. Pažljivo ću da ih saslušam i da kažem lijepo što ste mi održali predavanje, Srbiju kao predsjednik vodim ja i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike mi ćemo da vodimo ovakvu politiku”, rekao je Vučić novinarima u New Yorku gdje prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Dodao je da kad bude shvatio da više ne može, neće voditi takvu politiku, ali da “Srbija već godinu i sedam mjeseci vodi politiku odgovornosti, poštena je, odgovorna i fer”.

Danas će se u New Yorku sastati na ručku sa predsjednicima Zapadnog Balkana, a sutra i sa kineskim potpredsjednikom Hangom Žengom.

“Imaćemo još važnih bilateralnih sastanaka sa svima koji na bilo koji način u budućnosti mogu da utiču kako u smislu investicija, tako i u smislu političkih i regionalnih pitanja važnih za Srbiju”, rekao je.

Ponovio je da se sastao sa kancelarom Njemačke i predsjednikom Turske, kao i da je sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom vodio “dug i veoma odgovoran razgovor, možda i najduži razgovor je bio sa njim”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje