Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić nakon sastanka s Macronom: Ne vjerujem da će doći do susreta s Kurtijem

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima poslije sastanka s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom izjavivši kako je pored situacije na Kosovu, bilo riječi i o bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i europskoj perspektivi Srbije.

Vučić je naveo kako je govorio o ozbiljnosti pristupa rješavanju problema na Kosovu, ali i frustraciji naroda koji žive u atmosferi da se već deset godina ništa ne ispunjava, prenose srbijanski mediji.

Dodao je i kako se najvjerojatnije neće sastati s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

– Srbi su jasno rekli što su njihovi zahtjevi. Nisam nikad optimističan, imao sam dobar sastanak, iz ugla bilateralnih odnosa, to pričam o Francuskoj. A kad je riječ o Prištini, tu nisam optimističan. Donio sam danas dokument za tablice i pokazao ih Macronu. Oni neće to dati, jer su to jednostrano ukinuli 2020. godine. Ja samo tražim ono što piše – naveo je Vučić, dodajući kako ne vjeruje da će doći do susreta s Kurtijem.

On je također odbacio ideju da se o Zajednici srpskih općina na Kosovu raspravlja u okviru francusko-njemaćkog plana za Kosovo.

“Kako mislite da nam neko stavlja nešto što tobože treba da dobijemo nekakvim zaključnim sporazumom, a to je trebalo da bude u prvom sporazumu. Mi smo malo i slabi, nisam nešto naročito pametan, ali nisam ni idiot. Nemojte da pravite od svog rukovodstva idiote. Nema ništa od tog posla”, odgovorio je Vučić na pitanje novinara o spekulacijama medija da postoji plan u tri tačke za rešenje aktuelne situacije na Kosovu čija je suština da se Srbija suglasi da se o zahtjevu za ZSO raspravlja u okviru francusko-njemačkog plana, prenosi RTS.

Vučić očekuje da će Macron posjetiti Srbiju početkom sljedeće godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,