Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Loša je poruka to što su neki u Srebrenici slavili Šešeljevu presudu

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade Srbije obratio se novinarima nakon održane vanredne sjednice Vlade Srbije na kojoj se razgovaralo o presudama Haškog tribunala Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

Vučić je rekao da je došlo do novih političkih previranja usljed presuda Haškog tribunala koji, prema Vučiću, ima političku a ne pravnu ulogu. On je naveo da je jedna od osnovnih uloga Haškog tribunala bilo pomirenje.

-Nema sumnje da Haški tribunal taj cilj nije ispunio već je bez sumnje zabijao eksere u usnuli kovčeg Balkana, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je još jednom ponovio da su spremni da razgovaraju sa Bošnjacima ali da u budućnosti ne smije biti osvete nad Srbima te da očekuje da budu kažnjeni i zločini nad Srbima.

Što se tiče presude Šešelju, Vučić je rekao da je cijeli proces Šešelju i sve što se u njemu dešavalo imalo političku pozadinu. Dodao je i da je ponosan što je Vlada Srbije štitila zakone Srbije kao i građane Srbije uključujući i građanina Šešelja.

Vučić je rekao da nema ništa lično protiv Šešelja i zaželio je njemu i njegovoj porodici svako dobro, ali je dodao da će se žestoku suprotstavljati politici Šešelja koja Srbiju gura u prošlost i izolaciju.

On je uputio poziv građanima Srbije i svim Srbima rekao je da oni imaju obavezu da poštuju svoje a još više tuđe žrtve. Rekao je da srpske žrtve samo oni žale potpuno.

Rekao je da je obaveza Srba da poštuju sve žrtve, žrtve svih naroda i da time pokažu srpsku veličinu kao i da time budu bolji od drugih. Također, rekao je i da je loša poruka to što su neki u Srebrenici slavili presudu Šešelju i da bi bilo opasno ako bi takve snage dobile većinsku podršku građana Srbije.

Pozvao je građane da razmisle žele li da se Srbija vrati u nestabilnost, pri čemu je rekao da mu je jasno da će neki i njemu reći “gdje si bio prije 23 godina”. Vučić je istakao da bi SNS mogao izgubiti izbore usljed nacionalne euforije koja je prisutna u Srbiji, javljaju srbijanski mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,