Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić bio ‘mrtav ozbiljan’, Kurti se smijao: Završena prva runda pregovora

Preuzmite sliku

U Briselu je završena prva runda susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borellom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčakom, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako RSE saznaje, slijede odvojeni bilateralni sastanci lidera Kosova i Srbije sa evropskom stranom, s ciljem da se ponovo okupe kasnije u toku dana.

U zgradu EU gde se održava dijalog stigao je i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar, objavio je RSE.

Vučić i Kurti su se, pred početak sastanka, odvojeno sastali sa Borelom i Lajčakom.

„Nedavne tenzije na sjeveru Kosova još jednom su pokazale da je vrijeme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik“, naveo je Borell na Twitteru.

Na sastanku učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU Josep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predsjednik Srbije vidno neraspoložen došao je na sastanak sa kosovskim premijerom, dok je Kurti, s druge strane, djelovao raspoloženije. Da će sastanak trajati duže nego inače pokazuje i to što su pregovaračke strane pripremile obimnu dokumentaciju.

Medijatori pregovora, za koje je šef srpske države nerijetko govorio da ne umiju da se pokažu kao gostoljubivi, ovog puta su se potrudili da na pravi način dočekaju svoje goste, pa su ih  tako dočekali sa sendvičima i Coca-Colom, za Vučića je posebno donijeta njegova omiljena – bez šećera.

 • Prije zajedničkog sastanka Borell se jutros u Briselu odvojeno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  Uz fotografije sa sastanaka Borell je na Twitteru napisao da su nedavne tenzije na sjeveru Kosova još jednom pokazale da je vrijeme da se krene naprijed ka punoj normalizaciji i da očekuje da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

  Vučić je uz fotografiju susreta sa Borellom na Instagramu napisao: “Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rješenju iako u to uopšte ne vjerujem”.

  Prije zajedničkog sastanka Kurti i Vučić jutros su razgovarali i sa Lajčakom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje