Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vrtoglave cijene sladoleda u Hrvatskoj: Samo smo ‘malo skuplji’ nego lani

Preuzmite sliku

Na vrtoglavu cijenu Ledova Quattro sladoleda, više od 8 eura za 1650 mililitara Nostalgije, Domaćice ili Lino Lade koja je nedavno šokirala javnost, mnogi su, čini se, zaboravili.

No s ljetom na pragu, Ledovih se 8,19 eura čini kao veća bagatela u usporedbi s cijenama sladoleda u slastičarnicama, koje su se potrudile da se, osim sve većom i šarolikijom ponudom raznih okusa, istaknu, naravno – i cijenama, piše Večernji.

Prosječna cijena sladoleda u Hrvatskoj već se, naime, bliži cijeni od 2 eura, što znači da će četveročlana porodica samo s četiri kuglice doseći cijenu “famoznog” Quattra, dok se s rastom apetita, primjerice za malo dodatnog šlaga ili preljeva, cijena penje i do 3,50 eura.

Cijene bi vjerojatno trenutačno bile i više da i sladoled, kao i pivo, ne ovise o vremenskim (ne)pogodama. Što su dani vrući – vruća je i potražnja, tako da mnogi na sadašnju ponudu gledaju kao i na turističku predsezonu. Kako celzijevci i broj turističkih dolazaka budu rasli sigurno će rasti i “apetiti” velikog broja sladoledara, koji, kao ni ostatak hrvatskih privrednika, nisu ostali pošteđeni visokog rasta inputa u proizvodnji, od šećera, mlijeka, vanilije, vrhnja, energenata… do radne snage.

 • U Puli je cijena kuglice lani u odnosu na godinu ranije rasla za oko 3 kune. Najskuplja je na kraju bila 15 kuna ili oko 2 eura, da bi cijena ove sezone narasla i za 50%, na 3 eura, a u nekim se slastičarnicama zasad zadržala na 2,50 eura (18,84 kn).

  U Rovinju i Zadru je u prosjeku 2,50 eura, u Splitu od 2 do 2,50. Za usporedbu, u jednom od lokalnih kafića, primjerice, u Novom Zagrebu, toliko je jučer iznosio ceh za espresso i kavu s mlijekom (zajedno!).

  Prodavači se kunu kako je samo malo skuplje nego lani, “ali je kvaliteta bolja, a porcije su veće”. No jesu li – kolike bi tek onda trebale biti u Dubrovniku ako im je rekordna cijena 4 eura?

  Prvo mjesto na tabeli Top cijena u ovom trenutku drže gradovi poput Varaždina ili Pitomače s jednim eurom.

  Kako bilo, kao i sve ostalo, i sladoled postaje sve veći luksuz.

  Dvije godine ranije sladoled je u prosjeku koštao od 0.60 eura u Osijeku do 1 euro u Dubrovniku, dok statistike, primjerice za 2009. bilježe kako je tada prosjek za cijelu Hrvatsku bio 0.80 eura. Ko voli…

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,