Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vojska i MUP Srbije u pripravnosti zbog stanja na Kosovu, podignuta i nova barikada

Preuzmite sliku

Zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Sjeveru Kosova, tamošnji Srbi su postavili novu barikadu u Bošnjačkoj Mahali na svega 50-ak metara od punkta kosovske policije čime je onemogućen prelazak vozilima iz sjevernog u južni dio grada.

Zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade u stanju pune pripravnosti su i sve snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova od ponedjeljka navečer, objavili su u ponedjeljak navečer ministri obrane i unutrašnjih poslova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, sinoć je zapovjedio da Vojska Srbije bude u najvišem stupnju pripravnosti, do razine uporabe oružane sile, objavio je zamjenik premijera i ministar obrane Miloš Vučević.

Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je “shodno zapovijedi predsjednika Republike” naložio “podizanje pune borbene pripravnosti svih postrojbi MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade”, te da se “odmah stave pod komandu načelnika Glavnog stožera i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom“.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednje dvije sedmice nakon što je Kosovska policija (KP) uhapsila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Barikade na sjeveru traju već 18 dana, uprkos pozivima SAD-a, Velike Britanije i Njemačke da ih lokalni Srbi uklone, te diplomacije Sjedinjenih Država i EU-a koje pozivaju na deeskalaciju i pokušavaju obje strane dovesti za pregovarački stol.

Beograd je ranije od KFOR-a zatražio da shodno Rezoluciji 1244 VS UN-a, omogući povratak srpskih snaga sigurnosti na Kosovo, ali izravni odgovor iz zapovjedništva KFOR-a nije stigao.

Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima “operativni plan” za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada nisu učinile.

Jučerašnji da obilježio je i vraćanje patrijarha Porfirija s administrativnog prelaza Merdare, čime je patrijarhu SPC onemogućen da ode u Pećku patrijaršiju, prenose mediji u regiji. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje