Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vjosa Osmani: Negiranje genocida nikada neće utrti put miru

Preuzmite sliku

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Osmani je navela da je priznanje genocida ključni korak ka pomirenju i borbi protiv poricanja genocida. Osmani je na društvenoj mreži X napisala da je priznanje neophodno za ozdravljenje i trajni mir, “pružajući utjehu majkama Srebrenice i svim preživjelim članovima porodice, osiguravajući da njihovi najmiliji nikada neće biti zaboravljeni’.

“Pamtićemo! 11. jula i svakoga dana! Današnjim uspostavljanjem Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice”, napisala je Osmani.

Osmani je onima koji su neumorno radili protiv današnje Rezolucije poručila da negiranje genocida nikada neće utrti put miru.

“Glasovi onih koji su kao djeca trpili ove strahote podsjećaju nas da okončanje poricanja genocida nije samo politička i pravna obaveza, već kolektivna moralna dužnost. Moramo stajati ujedinjeni u borbi za istinu i pravdu. Neka nas vodi oštri podsjetnik u riječima nevinog djeteta koje pita majku: „Majko, vojnici ubijaju djecu malim mecima, zar ne?“, napisala je kosovska predsjednica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje