Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Višća, Džeko, Tadić i Livaković pozvali mlade sa Balkana da se prijave za stipendije Turske

Preuzmite sliku

Fudbalski asovi Edin Višća, Edin Džeko, Dušan Tadić i Dominik Livaković pozvali su mlade iz BiH, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja Balkana da se prijave za stipendije Turske i iskoriste šansu da studiraju na najprestižnijim univerzitetima u Republici Turkiye, javlja Anadolu.

U toku su prijave za program stipendiranja Turske Burslari (Turkiye Scholarships), koji uspješnim studentima nudi priliku da studiraju na najuglednijim turskim univerzitetima uz jednu od najsveobuhvatnijih stipendija na svijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Türkiye Bursları (@turkiyeburslari)

U promociju ovog programa uključili su se i poznati fudbaleri iz regije koji nastupaju u turskim klubovima.

“Želite li studirati na najprestižnijim univerzitetima u Republici Turskoj, predlažem vam da se prijavite za stipendiju. Požurite, zadnji dan za prijave je 20. februar“, poručio je Edin Višća, fudbaler Trabzonspora i najbolji asistent u historiji turske Super lige.

Sličnu video poruku uputila su i trojica fudbalera Fenerbahcea i to reprezentativci BiH, Srbije i Hrvatske Edin Džeko, Dušan Tadić i Dominik Livaković.

Program stipendija Turske već duži niz godina uspješno provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB).

Turski Scholarships, zvanični turski međunarodni program stipendiranja studenata, otvoren je za sve studente iz svih balkanskih zemalja koji žele da studiraju na dodiplomskim, master i doktorskim studijima u Turskoj.

Prijave za stipendije otvorene su do 20. februara 2024. godine i to u online formi na www.turkiyeburslari.gov.tr. Prijave su potpuno besplatne putem ove stranice na kojoj zainteresirani mogu pronaći više informacija o načinu prijavljivanja i odabiru univerziteta i studijskih programa.

Program Turske Burslari je najsveobuhvatniji program stipendiranja. Godišnje ima više od 150.000 prijava iz više od 170 država.

Pored mjesečne novčane stipendije, program nudi i mogućnost smještaja, zdravstvenog osiguranja, plaćene školarine, putnih troškova, besplatan pristup stručnim i programima iz kulture, te druge pogodnosti.

Uporedo sa sticanjem međunarodno priznatih diploma na turskim univerzitetima, stipendisti imaju pravo da učestvuju i u mnogim nacionalnim i međunarodnim programima razmjene i vannastavnog obrazovanja tokom svog školovanja u Turskoj.

Ovaj program stipendiranja nudi studentima mogućnost lagodnog studiranja na prestižnim turskim univerzitetima kao što su Bilkent univerzitet, Koc univerzitet, Bogazici, METU-METU, Univerzitet u Ankari, Univerzitet u Istanbulu, Istanbul Technical University i Hacettepe, a na kojima mogu birati širok spektar odsjeka od medicine do ekonomije, turizma do arhitekture, inženjeringa i grafičkog dizajna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje