Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vaterpolista Aleksandar Šapić novi gradonačelnik Beograda

Preuzmite sliku

Visoki funkcioner Srpske napredne stranke i nekadašnji najbolji golgeter svijeta u vaterpolu Aleksandar Šapić izabran je danas u Skupštini grada Beograda za gradonačelnika Beograda, javlja Anadolu agency.

Glasanje na sjednici bilo je tajno i za Šapića je glasalo 57 odbornika, a za izbor bilo je potrebno minimalno 56 od 110 odbornika.

Šapića su podržale Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, dok mu podršku nisu dale opozicione Stranka slobode i pravde, odbornici zeleno-leve koalicije “Moramo” okupljene oko pokreta “Ne davimo Beograd”, Narodne stranke, koalicije NADA čiji je deo Demokratska stranka Srbije, kao ni krajnje desna stranka “Zavetnici” i desno opredjeljeni pokret “Dveri”.

On je 25. gradonačelnik Beograda od 1945. godine. Na sjednici Skupštine su odbornici opozicije govorili i o tome da će biti održani ponovljeni izbori za grad Beograd zbog tesne većine i da Šapić ima oročeni mandat, a on je poručio:

Izbori će biti kad će biti, kad se izgubi većina u Skupštini, za tri mjeseca, za godinu dana, za četiri. Ovaj saziv i ovaj odnos snaga ćete sanjati posle sledećih izbora.”

Šapić je do izbora na mesto gradonačelnika bio predsednik najmnogoljudnije beogradske opštine Novi Beograd. Rođen je 1. juna 1978. u Beogradu, a vaterpolom se bavio od 1984. godine, a za reprezentaciju Jugoslavije je nastupio prvi put 1995. godine i za reperezentaciju igrao do 2008. godine. Počeo je u vaterpolo klubu Crvena zvezda, dok je 1991. prešao u vaterpolo klub Partizan, gde je 1992. godine sa 14 godina debitovao za prvi tim, pa se 1993. vratio u Zvezdu, od 2001. igrao je u Italiji i Rusiji.

Od 1996. do 2009. godine osvojio je 14 uzastopnih titula golgetera lige, učestvovao je četiri puta na Olimpijskim igrama i osvojio jednu srebrnu i dve bronzane medalje, sa reprezentacijom Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, a kasnije i Srbije na 22 takmičenja osvojio je 20 medalja.

Osnivač je humanitarne fondacije “Budi human” preko koje se prikupljaju sredstva za liječenje ljudi. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, diplomirao je 2003. godine, magistrirao 2009. godine, a doktorirao 2012. godine u oblasti industrijskog menadžmenta, ali je njegov doktorat osporavan u široj javnosti.

Bio je član Demokratske stranke i 2009. godine bio je pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika i aktuelnog predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, od 27. juna 2012. godine nalazi se na čelu opštine Novi Beograd, a posle napuštanja DS-a formirao je sopstveno udruženje “Za naš grad”. Posle toga je napravio Srpski patriotski savez, koji se ujedinio sa Srpskom naprednom strankom, gde je u maju 2021. godine izabran za potpredsednika Glavnog odbora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje