Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vanessa Frazier: Ko je žena koja je udarila šakom o sto i “ušutkala” Vučića u Savjetu bezbjednosti UN?

Preuzmite sliku

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom Vanesse Frazier s Malte. Završila se tako što je Frazier lupila šakom o sto i “ušutkala” Vučića.

Do verbalnog okršaja došlo je kad je predsjedavajuća sjednicom dala riječ predsjedniku Aleksadru Vučiću i napomenula da ima tri minuta za svoje izlaganje, kao što je ranije dogovoreno.

Vučić je, umjesto svog izlaganja, rekao da to nije dogovoreno i dodao: “Ali nema veze”, na šta mu je Frazier odgovorila da “jeste dogovoreno”.

Nakon što je predsjednik Srbije još jednom rekao “nije dogovoreno”, Frazier je reagovala udarajući šakom o sto. Rekla je da je to dogovoreno s njenom zamjenicom i da ne dozvoljava da ona bude predstavljena kao lažov.

VezanoVerbalni sukob u UN-u: Predsjedavajuća Vijeća sigurnosti pobjesnila na Vučića, lupala rukom po stolu

Ko je Vanessa Frazier?

Vanessa Frazier je stalna predstavnica Malte pri Ujedinjenim nacijama i karijerni diplomata iz te zemlje.

Diplomatsku karijeru je započela kao student diplomatije 1992. da bi dvije godine kasnije bila izabrana za prvog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Malte zadužena za SAD, nakon čega je raspoređena u Odeljenje za Mediteran.

Frazier je bila ambasador Malte u Briselu, Belgiji, Luksemburgu i NATO-u. Tokom 2013. prebačena je u Italiju i akreditovana u San Marinu i telima Ujedinjenih nacija sa sedištem u Rimu.

U Ujedinjenim nacijama izabrana je 2021. godine za predsedncu Drugog komiteta UN, Ekonomskog i finansijskog komiteta.

Ona je prva žena na poziciji stalnog predstavnika Malte pri Ujedinjenim nacijama. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,