Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usame Zukorlić o ekshumaciji oca: Istina o smrti ispred emocija

Preuzmite sliku

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sin preminulog Muamera Zukorlića, rekao je da je ekshumacija tijela njegovog oca težak trenutak za porodicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Međutim, poručio je, da im je ispred emocija potreba za istinom o uzroku smrti Muamera Zukorlića.

U podne je na mezarju u selu Orlje, na teritoriji opštine Tutin, u Sandžaku u Srbiji, počela ekshumacija tijela nekadašnjeg glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i osnivača Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

Ekshumaciju, kako je ranije objavljeno, sprovodi međunarodni stručni tim sastavljen od obducenata sudskih medicina iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Proces ekshumacije nadgleda Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Usame se zahvalio pravosudnim organima Srbije koji su uvažili skoro svaki njihov zahtjev.

“Između ostalog, i da se formira međunarodna ekspertiza, iako to nije običaj u praksi koju ima sud, tek u nekom drugostepenom periodu se angažuju stranci. Međutim, oni su uvažili našu molbu da se odmah formira međunarodna ekspertiza”, izjavio je Usame.

Rekao je da će njegov otac, poslije obdukcije, biti ukopan u haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

“Od trenutka kad je ukopan u selu Orlju, što je bila želja porodice, mi kao porodica smo trpjeli velike pritiske prijatelja i javnog mnijenja zbog toga što smo dozvolili da se velikan ukopa daleko od grada, iako je to njegovo rodno selo. Međutim, Bog dragi je odredio da se desi ekshumacija i otvorena je mogućnost da se ispravi ta historijska greška i da se muftija ukopa u haremu Altun-alem džamije, sa ostalim velikanima, kako zaslužuje”, izjavio je Usame.

Nezvanično, obdukcija će biti obavljena u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje