Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Učenik u Hrvatskoj pao s prvog sprata škole. Izvan životne opasnosti je!

Preuzmite sliku

I dok se još utvrđuju sve okolnosti nesretnog slučaja, kom su svjedočile i druge osobe i koje su ostale užasnute, direktor ludbreške osnovne škole Tihomir Horvat poslao je kratko saopštenje za javnost.

Mjesto Ludbreg na sjeverozapadu Hrvatske danas nešto prije podne uznemirile su sirene vozila hitne pomoći nakon što je poslat dramatični poziv u pomoć zbog pada školarca s prozora prvog sprata zgrade Osnovne škole “Ludbreg”, javlja Jutarnji list.

“Tokom prijepodneva u Osnovnoj školi “Ludbreg” dogodio se nesrećan slučaj kada je učenik skočio kroz prozor s prvog sprata škole pri čemu se povrijedio.

Učeniku je pružena ljekarska pomoć u Opštoj bolnici Varaždin. Škola je odmah obavijestila PU varaždinsku, osnivača škole Varaždinsku županiju, Ministarstvo nauke i obrazovanja, a pozvali smo i njihov Stručni tim za psihološke krizne intervencije.

Zbog zaštite identiteta maloljetne osobe nisam u mogućnosti da dam detaljnije informacije te molim medije da vode brigu o zaštiti prava maloljetnih osoba,” saopćio je direktor.

Nakon radnika Hitne pomoći u školu je stigla i policija kako bi utvrdila sve okolnosti nemilog događaja.

U toku su razgovori sa svim svjedocima kako bi se rekonstruisalo kako je došlo do pada, a posljednji u nizu informativnih razgovora obavit će se s povrijeđenim dječakom, koji pohađa viši razred osnovne škole.

Razgovor s njim vodit će se u prisustvu roditelja i psihologa, ali nakon što se za to stvore uslovi i kada to bude dozvoljavalo njegovo zdravstveno stanje.

A prema posljednjim informacijama, školarac je van životne opasnosti.

“Nisam vidio kad se to dogodilo, ali sam čuo da je maloljetnik slučajno pao dok je sjedio na prozoru. Okliznuo se i pao.

Često djeca znaju da sjede na ivici prozora u pauzi tokom nastave ili se znaju naginjati kroz prozor kako bi dohvatili nešto što im neko odozdo baca.

Uglavnom, užasnuti smo. Postavlja se pitanje odgovornosti same škole u tim slučajevima jer to su situacije kojima svjedočimo često i ljeti i zimi. Prozori se otvaraju.

Škola je, uglavnom, preduzela sve mjere da se primire sva dječica koja su tome svjedočila i za to saznala,” kaže jedan Ludbrežanin čije dijete pohađa tu školu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,