Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Učenice u Dalmaciji optužile nastavnika da ih dira, roditelji slučaj prijavili policiji

Preuzmite sliku

U prijavi roditelja škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji prije dva mjeseca navode se grozni detalji. Sve je prijavljeno i državnom tužilaštvu, te policiji.

“U prvim sedmicama škole je kći došla kući uplakana, čitava se tresla od straha i rekla da, zajedno sa svoje dvije prijateljice sjedi u zadnjim klupama u učionici na nastavnom satu. Nastavnik tokom održavanja nastave prilazi njima u zadnjim klupama te im se približava, dira ih po tijelu te se svojim tijelom naslanja na njih. Približi joj se s leđa dok sjedi u školskoj klupi i nasloni se svojim prsima na njena leđa pa je počinje maziti. Njenoj prijateljici uvlači ruke u grudi, a drugu uznemirava tako što ju grli i štipa po tijelu…”

Ovo je dio prijave koju su Ministarstvu nauke i obrazovanja u novembru uputili roditelji učenica jedne dalmatinske osnovne škole (podaci poznati redakciji). Roditelji su se s ovim uznemirujućim navodima obratili Slobodnoj dalmaciji, te su ispričali kako ovo nije prvi put da isti nastavnik dira učenice, te da je već i ranije bilo prijava protiv njega.

Kako su naveli, te kako se vidi iz dokumenata koje je Slobodna uz dozvolu roditelja objavila, prijava je podnesena prosvjetnoj inspekciji Ministarstva, koja je odmah sve proslijedila nadležnom Općinskom državnom tužilaštvo u Splitu. Roditelji su Ministarstvu podnijeli prijavu “počinjenja kaznenih djela protiv braka i djece – povreda djetetovih prava, grubo kršenja prava djece”, a koji su “počinjeni u dužem vremenskom periodu na štetu djece”.

Najveći je problem, kako navode roditelji, to što je nastavnik nakon podnesene prijave kratko otišao na bolovanje, no onda se poslije zimskih praznika – vratio na posao, iako više ne predaje u razredu učenica čiji su roditelji uputili prijave. Kako piše Slobodna, nastavnik radi u još jednoj osnovnoj školi. Prema prijavi, direktor škole je dao nalog i da se učenice iz zadnjih klupa prebace u prve klupe.

Da je nastavnik i dalje na nastavi potvrdili su neslužbeni, ali provjereni izvori. 

Službeno je cijeli slučaj potvrdilo Ministarstvo nauke i ministarstva koje nam je pismeno odgovorilo da je 8. novembra primljena prijava kojom se ukazuje na “počinjenje kaznenih djela na štetu malodobnih učenika osnovne škole”.

Zahtjev je ustupljen Općinskom državnom tužilaštvo u Splitu.

“Nadalje, u 2023. godini zaprimljeno je više žalbi kojima se ukazivalo na nepravilnosti u radu Osnovne škole, od kojih se u žalbi od 2. novembra 2023. godine podnositelj žalbe, među ostalim, prituživao na stručno-pedagoški rad učitelja. Svi navodi iz žalbe koji su se odnosili na stručno-pedagoški rad odgojno-obrazovnih radnika ustupljeni su Agenciji za odgoj i obrazovanje kao nadležnoj instituciji za obavljanje stručno-pedagoškog nadzora nad radom odgojno-obrazovnih radnika školske ustanove. Slijedom obavljenog inspekcijskog nadzora izrečene su mjere iz nadležnosti prosvjetne inspekcije za poboljšanje rada škole,” navodi Ministarstvo.

U samoj školi u telefonskom razgovoru rekli su kako trenutno ne mogu ništa reći, te su im upućeni pismeni upit. Upiti su poslani i AZOO-u te tužilaštvo. No kako se neslužbeno, ali provjereno saznaje, nastavnik je i dalje na radnome mjestu, što je skandalozno. Posebno, ako se uzmu u obzir najnovije Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, a koje izričito propisuju da se prosvjetnog djelatnika s kaznenom prijavom za neko od kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, “direktor škole je istu dužan privremeno udaljiti od obavljanja poslova”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje