Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiji: Stambeno naselje za umrle (FOTO)

Preuzmite sliku

Ako se za Smoljinac raspitujete u Salakovcu u Srbiji, jednom od usputnih okolnih sela na putu od Požarevca, neka vas ne začudi kad uzvrate protivpitanjem: “Idete da vidite vikend naselje?”

Iza tog, pomalo podrugljivog pitanja proizišlog, vjerovatno, iz lokalnog rivaliteta, krije se odgovor o neobičnom smoljinačkom groblju sa kućama-grobnicama, koje neupućenima na prvi pogled zbilja mogu da izgledaju bungalovi ili vikendaške kućice.

Grobljanska arhitektura

Zapravo, Smoljinac ima ne jedno – već  dva takva groblja. Kuće-grobnice, koliko god da liče jedna na drugu, razlikuju se po mnogo čemu.

Grobljanska arhitektura nema, reklo bi se, neka posebna pravila pa većina kućica-grobnica, zapravo, imaju manje ili više slična arhitektonska rješenja. Vidljivo je, ipak, koliko se naručioci posla trude da sagrade “za ciglu” više od komšije ili da se razlikuju po kojem komadu tobožnjeg građevinskog luksuza – pročelju, vratima ili prozorima, bordurama, nadstrešnici, olucima… Neke imaju i ogradu – metalnu, od livenog ili profilisanog gvožđa, gipsanih ili betonskih stubova. Pojedine se, ispred “ulaznih” vrata, izdvajaju od komšijskih po poluuspešnim imitacijama dorskih i jonskih stubova sa starogrčkih hramova.

 • groblje-naselje-srbija (4)
 • Ima ih čak i sa kapijom i otvorenim predvorjem, rijetko koja je sa ravnim krovom, uglavnom su na dvije ili četiri vode. Skoro sve kućice-grobnice na krovu imaju krst – običan, sa četiri ocila, stilizovan “po vizantijski”, liveni ili od kovanog gvožđa, metalni, poneki presvučen bakarnim limom.

  Fasade bijele, oker, bordo, sivkaste ili u zagasitim bojama zemlje i terakote, od žute fasadne cigle… Na prozorima zavese cijelom visinom ili, pak, samo kratke od čipke. U pojedinim kućicama  postavljeno je i ponešto od namještaja, kao u dnevnoj sobi. Fotografije pokojnika na mermernim pločama, ikone krsnih slava i svetaca na zidovima, ispred metalni fenjeri u kojima se pale svijeće…

 • groblje-naselje-srbija (2)
 •  

  Selo gori, a baba se češlja

  Mještanin uz čiju parcelu je staro groblje, sad svoj poveliki plac pod djetelinom “krčmi na malo”, pa se groblje širi, dok njegovo imanje postaje sve manje. Čuje se tu i tamo poneki komentar kako i koliko zarađuje od te prodaje “na kvadrat”, ali mu ipak svi plaćaju – ili koliko traži ili kako se već dogovore.

  Jedan Smoljinčanin je, tik pored svoje parcele, kupio i drugu iste površine – da ga neko od komšija ne zagradi: “Zašto? Pa da posle sanduk ne mogu da mi unesu?!”. 

  “Ma, pusti – sve je to mrtav kapital. Neko nema gdje da spava, a oni prave kuće i na groblju“, komentariše jedan od mladića u seoskom kafiću.

  Seljačizam jedan, eto šta je! To ti je najbolji izraz – seljačizam”, dobacuje usput drugi, dok komentarišu provod u nekom požarevačkom klubu prethodne noći. (Al jazeera)

   

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,