Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Prištini svečano otvorena restaurirana džamija Alauddin iz osmanskog perioda

Preuzmite sliku

Džamija Alauddin iz osmanskog perioda, smještena u krugu Islamske zajednice Kosova, koja je obnovljena uz pomoć države Turske, danas je svečano otvorena, javlja Anadolu.

Otvaranju, koje je održano u okviru ceremonije masovnog otvaranja 201 dijela, koje je obnovila Generalna direkcija zadužbina Turske, prisustvovali su kosovski muftija Naim Ternava, zamenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam, kosovski ministar regionalnog razvoja i predsjednik Kosovske demokratske partije Turaka Fikrim Damka, ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunc Angili, glavni kosovski imam Vedat Sahiti i drugi.

 • Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je ceremoniji uživo putem online platforme. Predsjednik Erdogan, koga je o radovima obavijestio zamjenik ministra Cam, pozdravio je prisutne na ceremoniji.

  Zamjenik ministra Cam je, između ostalog, saopštio da je u Prištini obnovljena džamija podignuta prije oko 500 godina.

 • “Poštovani predsjedniče, u skladu sa instrukcija koje ste dali za oživljavanje i restauraciju džamije Emira Alaudina, koja je podignuta prije oko 500 godina, ona je oživjela kao rezultat pažljivog rada Ministarstva kulture i Generalne direkcije zadužbina, uz doprinos Islamske zajednice Kosova i podršku Republike Kosovo. Predata je Islamskoj zajednici Kosova na prenošenje budućim generacijama”, rekao je Cam.

  Nakon govora, džamija Alauddin je ponovo otvorena za bogosluženje presijecanjem vrpce. Prisutni su potom obišli obnovljenu džamiju. Obnova je trajala oko tri godine i obuhvatila je unutrašnjost i spoljašnjost džamije, kupatila i abdesthane, kao i dvorište džamije.

 • Džamija Alauddin (Emir Alaeddin), koja se nalazi u jednom od starih naselja kosovske prijestolnice, podignuta je u prvoj polovini XVl vijeka. Ovo naselje, koje se danas zove Veluša, nekada je bilo poznato kao mahala Alauddin, upravo po imenu džamije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,