Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj se 600 agencija bavi uvozom radnika

Preuzmite sliku

U Splitu je, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održana radionica za kompanije koje imaju potrebu zapošljavanja stranih radnika. Interes je očekivano bio velik jer su velike i potrebe, a predsezona je na vratima.

Nevjerojatno zvuči podatak da u Hrvatskoj već ima 600 agencija koje se bave uvozom radnika. I nisu sve korektne. Treba paziti na svaku sitnicu, poručuju iz policije. Ništa ne smije ugroziti ugled Hrvatske kao sigurne destinacije.

– On ne smije predstavljati opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost. SOA daje mišljenje za svaki podneseni zahtjev, govori za HRT Dijana Jakšić, načelnica Sektora za imigracije, PU SD.

U splitskoj Županijskoj komori zato su okupili poslodavce da im ukažu na postupke, dokumentaciju, proceduru za zapošljavanje jer interes je velik, a vremena malo. Samo u prva dva mjeseca u Splitsko-dalmatinskoj županiji već je izdano 3200 dozvola.

– Na jednom mjesto ćemo okupiti veliki broj ljudi, u ovom slučaju 70 poslodavaca koji će u samom startu znati koju vrstu dokumenata moraju ishoditi i dati ih što prije da bi se ishodila dozvola, govori Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split.

Samo u ugostiteljstvu potrebe za stranim radnicima su u Splitu i okolici 10 posto veće nego lani.

– Da se počne na vrijeme, to nije mjesec dana do sezone, na vrijeme je pola godine prije nego radnik treba doći, govori Vinko Miše, suvlasnik agencije za zapošljavanje.

Uz regionalno, najprisutnije će biti azijsko tržište, Filipini, Indonezija, Vijetnam, a budući da je riječ o uređenim državama sa strogim zakonima oni su trenutačno i najsigurniji odabir za poslodavce, čulo se na radionici u Splitu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,