Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U centru Zagreba uhapšen bivši saradnik crnogorskog narkobosa: Argentina ga traži zbog pola tone kokaina

Preuzmite sliku

Bivši saradnik kriminalnog klana crnogorskog narkobosa Darka Šarića, Draško Vuković (46), zvani Ken, uhapšen je u subotu u šetnji Amruševom ulicom, desetak metara od zgrade Vrhovnoga suda.

Nakon hapšenja, pritvoren je na osnovu Interpolove potjernice iz Argentine, iz 2009. godine, koja ga tereti za nabavku 490 kg kokaina. Zagrebačka policija, čiji je Odjel za potrage locirao i uhapsio Vukovića, saopštila je o ovome događaju.

“U subotu, 28. januara 2023. godine u prijepodnevnim satima su policijski službenici Odjela za potrage, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke, na području centra Zagreba u unajmljenom stanu pronašli te uhapisli državljanina Crne Gore starosti 46 godina.

Naime, policijski službenici su temeljem ciljanog prikupljanja informacija došli do saznanja da se u unajmljenom stanu u Centru nalazi strani državljanin za kojim je raspisana međunarodna potraga Interpola Republike Argentine zbog krivičnog djela “Pokušaj krijumčarenja opojnih droga”.

Dolaskom na adresu 46-godišnjaka su uhapsili i odveli u službene prostorije te je istog dana, 28. januara 2023. godine, odveden na Županijski sud u Zagrebu radi pokretanja ekstradicijskog postupka”, navodi se u priopćenju.

Vuković je poznat kao jedan od pokajnika u postupku protiv Šarića, nakon što je sa Šarićem uhapšen 2010. u sklopu međunarodne akcije “Balkanski ratnik” zbog krijumčarenja 5,9 tona kokaina iz Argentine u Evropu.

Vuković je, inače, pred specijalnim sudom u Beogradu bio osuđen na zatvorsku kaznu te je pušten, no po svemu sudeći traži ga i Argentina.

Inače, Vuković je bio poznat i po spektakularnome bijegu iz 2007. kada ga je skupina naoružanih napadača oslobodila, napavši policijski konvoj koji je Vukovića prevozio s tamošnjega suda gdje mu se sudilo zbog trgovanja kokainom, nazad u zatvor Frederikssund u Kopenhagenu.

Tom prilikom ranjeno je 11 danskih policajaca. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje