Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Beogradu otvorena izložba sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva

Preuzmite sliku

U centru Beograda, u galeriji Inicijative mladih za ljudska prava Srbije, otvorena je izložba sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva.

  • U svom obraćanju osnivač i direktor Muzeja Jasminko Halilović zahvalio je Inicijativi mladih za ljudska prava Srbije, te istakao da mu je posebno drago što Muzej izlaže u Beogradu.

  • – Večeras vam predstavljamo mali dio naše kolekcije koja već broji preko 5.000 eksponata iz blizu 20 konflikata. Važan segment misije Muzeja ratnog djetinjstva je doprinos suočavanju s prošlošću. Nadam se da će i ova izložba doprinijeti tome – rekao je Halilović, dodavši da mu je posebno važno da su na izložbi, osim eksponata iz BiH i drugih država, i eksponati iz Ukrajine s obzirom šta se trenutno dešava tamo.

    Direktorica MRD-ovog ureda u Ukrajini Iuliia Skubytska osvrnula se na početke rada u Muzeju ratnog djetinjstva 2020. godine.

  • – Kada sam počela raditi u Muzeju dokumentovali smo iskustva onih čija je djetinjstva obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Tada milioni djece u drugim dijelovima Ukrajine još uvijek nisu znali šta je rat. Danas nažalost svi znaju. Molim vas za minut šutnje za svu djecu ubijenu u Ukrajini – rekla je Skubytska, uz molbu posjetiocima da pažljivo pročitaju sve izložene priče.

  • Programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Sofija Todorović istakla je „da su priče djece te koju mogu pomoći gradnju empatije“, ali i podstaći veću spoznaju o utjecajima ratova na djecu, kako u regionu, tako i svijetu.

    Izložba ostaje otvorena do 10. aprila, svakim danom od 12 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Nakon Beograda, izložba Muzeja ratnog djetinjstva u aprilu putuje u Prištinu, a već u maju u Veneciju, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje