Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Beogradu otvorena izložba fotografija o opsadi Sarajeva

Preuzmite sliku

Izložba fotografija “Opsada” britanskog fotografa Pola Loua kojom se obeležava 30 godina od početka opsade Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini otvorena je večeras u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), javlja Anadolu Agency (AA).

Na tridesetak izloženih fotografija prikazan je svakodnevni život Sarajlija tokom opsade koja je počela 5. aprila 1992. godine, a završila 29. februara 1996. godine.

Nataša Govedarica iz Foruma ZFD navela je da je dokumentarna fotografija i svedok i dokaz, ali i poziv da se zamisli onaj iz čijeg je života taj trenutak kroz fotografiju otrgnut.

 • “Time fotografija živi kao deo vašeg sećanja i promišljanja, i kao deo našeg zajedničkog nastojanja da se ono što se može videti na ovim fotografijama ne ponovi. Nažalost, svedočimo da se ponavlja, a želim i da se ponovi ono što su Sarajlije uradile tih godina opsade – živele i preživele, i ove fotografije beleže i to – otpor života i kulture i umetnosti”, rekla je Govedarica.

  Velma Šarić iz Centra za postkonfliktna istraživanja istakla je da su rad Pola Loua i njegove fotografije neprocenjivo svedočanstvo o svakodnevnom životu Sarajlija pod opsadom, i najavila da će one postati deo stalne izložbe u Vijećnici.

 • “Doprinos fotografije, reportera i ratnih novinara u slučaju Bosne i Hercegovine, a sada i u Ukrajini, nemerljiv je, oni su pomogli da zabeležimo i na relevantan način dokažemo da ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini jesu bili zločini i genocid, i mnoštvo ovih fotografija je uvršteno u sudske dokaze”, rekla je Šarić.

  Autor Pol Lou je istakao da je velika privilegija što su njegovi radovi istovremeno izloženi i u Vijećnici u Sarajevu i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i naglasio da postoji simbolična veza između ta dva grada.

 • “Već 30 godina želim da donesem svoje radove u Beograd, i drago mi je da su tu u primerenom momentu kada obeležavamo 30 godina od početka opsade Sarajeva. Nažalost, na slučaju Ukrajine danas vidimo da taj poziv ‘Nikada više!’ nije naišao na odgovor”, rekao je Lou.

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje