Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turski brod tone u Jadranskom moru, na njemu ostao kapetan i dio posade

Preuzmite sliku

U arhipelagu otoka Jabuka rano jutros dogodila se havarija na turskom teretnom brodu uslijed prodora vode u prostor strojarnice, slijedom čega je pokrenuta spasilačka akcija.

Iz Središta za nadzor i upravljanje pomorskim prometom Hrvatske saopćeno je da je poziv u pomoć zaprimljen jutros u 04.16 sati. Riječ je o teretnom brodu dužine 85 metara sa 13 članova posade (11 državljana Republike Turske i 2 državljana Republike Indije), koji plovi pod zastavom Republike Turske.

S obzirom na to da je italijanski motorni tanker “Valcadore” u trenutku nesreće plovio na oko 4 nautičke milje od pozicije havarije, on je preusmjeren u spasilačku akciju, koji je na poziciju doplovio u 5 sati.

U međuvremenu je u spasilačku akciju angažovana i Lučka kapetaniju Split i Pomorska policija Split, čije posade su odmah isplovili prema poziciji havarije.

Postupak evakuacije posade započeli su jutros u 6.05 sati, s time da je komandant turskog teretnog broda odlučio ostati sa još četiri člana posade na tonućem brodu, dok god to bude moguće. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,