Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska pomaže stradalim područjima u Hrvatskoj: U narednim danima isporuka preostalih 36 kontejnera

Preuzmite sliku

Turske vlasti su nakon što je snažan zemljotres pogodio Sisačko-moslavačku županiju u Hrvatskoj, izrazile svoje saučešće zbog stradanja ljudi te pokazale spremnost za svaku vrstu pomoći Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured turske Agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u Zagrebu, koji funkcionira u sklopu ambasade Republike Turske, traga za načinima pomoći Hrvatskoj.

Koordinatorica TIKA-e u Zagrebu Sedef Bulut posjetila je Sisak i Petrinju dan nakon zemljotresa, što je bila prva posjeta predstavnika strane misije pogođenom području. Sastala se s gradonačelnicima kako bi se razgovaralo o prioritetima kada je riječ o pomoći.

U skladu s tim, koordinatorica je posjetila Sisak i Petrinju 31. decembra i dostavila 500 pokrivača. Danas je opet bila u Sisku i Petrinji gdje je podijeljeno 500 paketa s hranom, te paketa s higijenskim proizvodima.

 • AFAD je iz Turske poslao 272 grijalice koje su u Zagreb stigle 1. januara, a dostavio ih je ambasador Mustafa Babur Hizlan Logističko-distributivnom centru u Jastrebarskom.

  AFAD je poslao i 480 šatora koji su u Zagreb stigli navečer 3. januara.

  Turska je donijela odluku o donaciji 100 kontejnera, a na put su krenuli iz Istanbula. Trideset od 100 kontejnera u Hrvatsku je stiglo 7. janaura, a dostavljeni su ljudima u Glini (12), te po šest u Sisku, Lekeniku i Hrvatskoj Kostajnici.

 • Osamnaest kontejnera stiglo je danas popodne u Lekenik, a trebalo bi do kraja dana stići još 16.

  Preostalih 36 kontejnera trebalo bi pristići u narednih nekoliko dana.

  Pored toga, turske vlasti su donijele odluku o doniranju 100 dodatnih kontejnera Hrvatskoj, a njihova isporuka bi trebala biti planirana u narednim danima.

 • Također, deset stručnjaka AFAD-a nalazi se u Hrvatskoj od 4. januara kako bi pomogli u općoj koordinaciji turske pomoć i podršci pri osposobljavanju šatora i kontejnera.

  Ranije je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u razgovoru s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem kazao kako je Turska iskren prijatelj te da će nastaviti pomagati hrvatskom narodu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,