Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tanja Fajon: Srbija će teško u Evropsku uniju 2025. godine

Preuzmite sliku

Otvaranje novog poglavlja i ukupno 17 otvorenih od početka pristupnih pregovora 2014. godine uspjeh su i za Srbiju i za Europsku uniju, ali je teško da bi Srbija u ovoj situaciji mogla postati članicom Unije 2025. godine, ocijenila je zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

– To je uspjeh za Srbiju, s druge strane i za Evropsku uniju, jer kad pogledamo kako ide cijeli proces proširenja na zapadni Balkan stvari se pomiču polako – rekla je Fajon za portal European Western Balkans, u povodu međuvladine konferencije na kojoj je Srbija u četvrtak otvorila poglavlje devet Financijske usluge.

Slovenska zastupnica Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, ocijenila je da je ukupno 17 otvorenih poglavlja najviše među zemljama regije, isključivši Crnu Goru kao “drugu priču” i konstatirajući da cijeli proces proširenja ne ide brzinom koju Bruxelles očekuje i želi.

– Proširenje danas nije broj jedan na agendi, ali ovo je za Srbiju uspjeh – zaključila je Fajon.

Komentirajući navode iz izvješća Evropske komisije da bi Srbija mogla ući u Evropsku uniju 2025. godine, Fajon je rekla:

– Teško u ovoj situaciji. Nije nemoguće, ali to bi značilo da bi Srbija trebala zatvoriti sva poglavlja 2023. godine.

Ona je ocijenila da Unija u godini izbora, kad još nisu izabrana vodstva svih evroinstitucija, vjerojatno neće imati neku ambicioznu agendu za zapadni Balkan. Podsjetila je da Finska sljedeća preuzima predsjedanje Evropskom unijom, a potom slijede Hrvatska i Slovenija kojima će, kako se očekuje, zapadni Balkan biti visoko na agendi, da se zadrži neka dinamika. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,