Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svi se nadaju izlječenju male lavice pronađene u Subotici, prognoze nisu dobre

Preuzmite sliku

Mala lavica Kiki, koja je 21. septembra pronađena u Subotici na Čantavirskom putu, nakon čega je prebačena u prihvat Zoološkog vrta Palić, svakim danom je sve lošije, kažu nadležni.

Imajući u vidu da dobar dio javnosti i dalje sa nestrpljenjem iščekuje oporavak divlje mačke zaposleni u “ZOO Palić” su se oglasili putem svog Facebook profila, gdje su predočili detalje o zdravstvenom stanju Kike – kako je mladunče lava dobilo nadimak.

“Poslije desetak dana od prijema u Prihvatilište za divlje životinje Zoološkog vrta Palić, žao nam je što ne možemo da kažemo da je zdravstveno stanje male lavice Kiki bolje. Štaviše, postoji sumnja da joj otkazuju bubrezi i jetra, na osnovu biohemijskih nalaza analize krvi koje su rađene od 21.09. do 01.10. četiri puta. Korišćena je terapija po savetima veterinara iz međunarodnih organizacija koja se bave oporavkom velikih mačaka (posebno lavova u južnoj Africi i Holandiji), tako da su izbegnuti svi lijekovi koji bi mogli da dodatno oštete ove organe kod lavova”, objašnjavaju veterinari.

  • Oni navode da je Kika u jednom trenutku sama počela da uzima vodu i hranu, što je isprava bio dobar znak, no međutim njeni organi ipak otkazuju.

    “Poslije dugotrajnog izgladnjivanja i slabosti, opšte stanje je vrlo loše. Sama potreba da se zbog oporavka drži u ograničenom prostoru je jako stresna za lavicu, koja je sada u dobu kada treba da se igra i istražuje okolinu. Ako joj se i bude vraćala snaga, sigurno je da ćemo imati i dalje ovakvih problema, jer je jako teško obezbijediti neophodno mirovanje. Svi treba da napokon postanemo svjesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi. Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko mjeseci razonode vrijedno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživjela od strane “ljudi” koji žive među nama.”, zaključuju u svom saopštenju veterinari.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,