Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svečano otvorenje Islamskog centra u Sisku 8. septembra

Preuzmite sliku

 Džamija i Islamski kulturni centar u Sisku, Republika Hrvatska, bit će svečano otvoreni 8. septembra  u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske.

Svečanosti će prisustvovati reisu-l-ulema Islamske zajedncie (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji će predvoditi delegaciju koju će činiti muftije iz Bosne i Hercegovine i mešihata Islamske zajednice u domovinskim zemljama i dijaspori.

Džamiju će otvoriti turski predsjednik Recep Tayib Erdogan, a osim njega, kako je predviđeno, svečanosti će prisustvovati i predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske Ali Erbaş, te generalni direktor Turske agencije za razvoj (TIKA) Serkan Kayalar.

Prije početka svečanosti otvorenja džamije u Sisku, predsjednik Erdogan će se u okviru posjete Hrvatskoj sastati s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, u čijem društvu će predsjednik Erdogan doći na svečanost otvorenja u Sisak.

Parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar kupljena je 2006. godine, 2014. su riješeni imovinsko-pravni odnosi, 2016. je dobijena građevinska dozvola, a 2017. su počeli građevinski radovi.

– Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana ovog područja. Ovo je povijesni trenutak za nas, ali i za Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u cjelini – izjavio je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Sisak Alem-ef. Crnkić.

Dodao je da su na svečanost otvorenja džamije najavljeni i organizirani dolasci autobusima vjernika i delegacija iz džemata i medžlisa u Hrvatskoj, te vjernika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Francuske i Luksemburga.

– Organizirali smo i manifestaciju ‘Dani otvorenja Islamskog centra u Sisku’, od 7. do 11. septembra, da ponudimo sadržaje svima koji su s nestrpljenjem iščekivali ovaj trenutak. Osim prigodnog, duhovnog, vjerskog i svečanog dijela programa, željeli smo ponuditi i Dane otvorenih vrata 10. i 11. septembra, prvenstveno namijenjene za građane i građanke Siska, koje pozivamo da nam dođu, razgledaju džamiju, Islamski centar i s nama se druže uz prvu kahvu, čaj i slastice – kazao je Crnkić.

Ideja o izgradnji džamije u Sisku datira iz 1967., a prvi prostor za potrebe džemata kupljen je 1974. u Petrinjskoj ulici, gdje se džematski život odvijao u dvospratnoj kući preuređenoj za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedište Medžlisa Sisak.

Otvaranjem džamije i Islamskog centra Medžlis Sisak je na raspolaganje dobio kompleks kojeg na 2.500 metara kvadratnih čine molitveni prostor, polivalentna dvorana, prostorije za biblioteku i čitaonicu, restoran, imamski stanovi, apartmani i učionice. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje