Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sud potvrdio pritvor medicinskim sestrama uhapšenim za zlostavljanje starice

Preuzmite sliku

Kosovski Apelacioni sud potvrdio je u četvrtak odluku Osnovnog suda u Peći na Kosovu, u vezi sa mjerom pritvora od 30 dana medicinskim sestrama koje su početkom ovog mjeseca uhapšene zbog zlostavljanja starije žene – štićenice Doma za stare u Peći.

Sada i Apelacioni sud smatra da ukoliko jedna od medicinskih sestara bude na slobodi, postoji opasnost od uticaja na svjedoke ili uticaja na žrtvu, prenosi portal KoSSev.

Naglasak iz tog suda, međutim, stavljaju i na mogućnost njihovog uticaja na koleginicu iz Doma za stare, koja je bila jedini neposredni svjedok događaja.

Tri medicinske sestre uhapšene su 2. novembra zbog sumnje da su sprovele fizičko nasilje nad starijom ženom – štićenicom Doma za stare Orenda u Peći.

Istog dana na društvenim mrežama objavljen je i video snimak sa tom scenom nasilja nad staricom, a jedna od uhapšenih medicinskih sestara je radnica koja je napravila snimak.

Vijest je izazvala burnu reakciju lokalne i regionalne javnosti, a sa osudama su se istog dana oglašavali i kosovski zvaničnici, pojedinci, kao i mnogobrojna udruženja.

Vezano | Užasan snimak zgrozio region: Medicinske sestre maltretirale staricu, šamarale i smijale se prizoru

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje