Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Strašne poplave, bujice i odroni na Pelješcu, na Hvaru nestao 61-godišnjak (VIDEO)

Preuzmite sliku

Danas su tokom dana u većem dijelu Dalmacije pale obilne količine kiše. Podaci DHMZ-a pokazuju kako je u zadnja 24 sata najviše kiše je palo na splitskom aerodromu Resnik, čak 130 mm. U Splitu (Marjan) je izmjereno 102.8 litara kiše, a u Šibeniku 105.3 litre kiše po kvadratnome metru.

Zbog obilne kiše ponovno je nastao haos na Pelješcu – došlo je do poplava i bujica na cestama, a blato i mulj stvaraju velike probleme mještanima. Mještani se danonoćno bore s vodom koja prodire u njihove kuće.

Mještani strahuju od nove kiše koja je najavljena pa mole sve nadležne institucije da izađu na teren i odmah počnu sa sanacijom.

Odroni koji se spuštaju s vrha brda i prolaze kroz naselje Trstenik slijevaju se u more. Jedna od najljepših plaža je uništena i na njoj se stvorio ogroman nasip kojeg su nazvali ‘Crni Rat’, piše Index.hr.

Šteta se okvirno procjenjuje na najmanje 100 000 kuna. Centralni dio Pelješca nakon sinoćnjeg nevremena velikim odronom zablokirao je i onemogućio za saobraćaj državnu cestu Ston – Orebić kod Tabora.

Podsjetimo, prije tačno sedam dana jaka kiša koja je pala na području Trstenika na Pelješcu prouzročila je bujicu blata, stabla i kamenja. Blato i voda zatrpali su ulice te su na brojnim kućama i automobilima prouzročili materijalnu štetu.

Na Hvaru nestao 61-godišnjak – Kako javlja RTL, na području Hvara nestao je 61-godišnji muškarac. Pronađen je samo njegov brod, a strahuje se da je stradao rijekom nevremena koje je pogodilo jug zemlje.

Mještani ogorčeni – optužuju nadležne – Mještani mjesecima upozoravaju na ovakav scenarij koji se ponavlja sa svakom novom kišom. Mjerodavne optužuju da nisu spremni uhvatiti se ukoštac s problemom dok mještanima voda uništava imovinu.

Zečji nasipi koje su Hrvatske vode pripremile prije dva dana samo ublažavaju situaciju. Prije požara vodu je zadržavala gusta borova šuma, a sada ona slobodno juri niz brdo do korita potoka.

Stižu nove kiše – Prema sedmodnevnoj prognozi na stranicama DHMZ-a, nakon ponedjeljka ponovno slijedi pogoršanje vremena. U utorak, srijedu, četvrtak, petak i subotu tako se najavljuje kiša i intenzivna naoblaka, a temperature će se spustiti sve do 5°C.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,