Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stranci u Splitu zarađuju na majmunu, već je ugrizao nekoliko ljudi

Preuzmite sliku

Zamjenik splitskog gradonačelnika, Bojan Ivošević objavio je na Facebooku da su se u centru Splita ponovno pojavili stranci koji iskorištavaju divlje životinje za zaradu.

Ranije su u Splitu zabilježeni slučajevi u kojima su stranci prolaznicima naplaćivali fotografisanje sa sovama i zmijama.

“Ponovo su se u centru Splita pojavili stranci sa zaštićenom vrstom, ovaj put zelenim majmunom (zamorcem) kojeg iskorištavaju za zaradu suprotno članku 87. Zakona o zaštiti životinja.

Ukoliko ih sretnete bez odgode zovite policiju jer je jadna uznemirena životinja već ugrizla nekoliko građana, koji su zbog navedenog posjetili KBC Split”, napisao je Ivošević.

Tokom prošlog ljeta u brojnim gradovima na obali, poput Dubrovnika, Zadra, Splita, Rijeke, Pule, Fažane, Medulina, Rovinja, Poreča i Umaga, jedna od atrakcija bila je naplaćivanje fotografiranja sa sovama i drugim pticama.

Mnoge udruge za zaštitu životinja, ali i građani negodovali su jer smatraju da se radi o zlostavljanju životinja. Naime, sve vrste sova u Hrvatskoj su zaštićene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,