Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Većina Beograđana nezainteresovana za referendum u Republici Srpskoj (FOTO)

Preuzmite sliku

Anketa, koju je uradila ekipa Anadolu Agency u glavnom gradu Srbije, povodom održavanja referenduma u bh. entitetu Republika Srpska o Danu Republike Srpske, pokazala je da je većina građana nezainteresovana za ta dešavanja, a među onima koji imaju neki stav, više je onih koji održavanje referenduma ne podržavaju.

“Mislim da ne bi trebalo da se održi referendum, da su nepotrebne ove tenzije i da bi trebalo da idemo ka miru, da se ne svađamo više. To je neko dokazivanje sile, a ceo svet je, ovaj ovde i onaj tamo, protiv toga, ali oni misle da će tako postići neku dominaciju. Mislim da to nije pravi put. Ako već treba da se bore za samostalnost, mislim da je potrebno da prođe neko vreme i da se to uradi na neki drugi način, neke druge generacije. Na kraju krajeva kada uđemo u tu Evropsku uniju, kakva god da je, ući ćemo na kraju, svi ćemo biti opet jedna država. Mislim da tako i oni treba da razmišljaju”, rekao je tridesetsedmogodišnji Radomir Nikolić iz Beograda.

Malo mi je muka od tog referenduma, zvoni već mesec dana na svim kanalima. Čemu to? Održite ga ili ne održite. Šta se nas to tiče? U stvari, šta mi tu možemo?“, rekla je za AA Snežana Sovilj, koja ima 52 godine, dok je pedesetšestogodišnja Snežana Anđelić kazala: ”Ako ja dobro razumem taj referendum je o nekom prazniku, a ne o otcepljenju. Nepotrebno je. Sve je to zamajavanje naroda, kao i obično ovde. To ne bi trebalo da ima ikakvog uticaja na sve nas u regionu, ako ima malo pameti kod ljudi. Smešno mi je to što se događa.“

 • beograd-anketa-2-jpg
 • Među brojnim odgovorima tipa: ”totalno apolitična“, ”ne bih se izjašnjavao“, ”ne podnosim političare i politiku“, nalazi se i odgovor dvadesetčetvorogodišnje Jovane Mitrović koja je kazala: “Zaista ne znam, ne bavim se politikom.”

  ”Ne bih znala reći, neka održe, šta ja znam. Ja o tome ne razmišljam, ne znam šta rade, neka rade ono što misle da je dobro. Ne znam ja, to je sve politika i ja se u to ne razumem“, rekla je osamdesetjednogodišnja gospođa iz Beograda, koja nije želela da se predstavi za kamere, dok je Dobrila Aničić, koja ima 65 godina, istakla: ”Apsolutno ne znam. Ne razumem se u to. Ne pratim ništa da bih imala manje glavobolje.“

  Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu sreli smo i četrdesetpetogodišnjeg Predraga Zlikovca, koji je rođen u Sarajevu, od devedesetih živi u Srbiji, koji za sebe kaže da se “mnogo godina igrao Counter Strikea uživo”, zbog čega je i osedeo.

  Upitan za referendum, Zlikovac je kazao da mu više nije jasno šta se tu dešava te da koliko shvata u samoj Republici Srpskoj, jedni referendum podržavaju, dok drugi nisu za to te da mu se čini da je sada taj referendum u stvari samo obična anketa.

  ”Ja bih svakako izašao na referendum, bez obzira šta će biti, pozivam sve građane Republike Srpske da izađu na referendum, to će pokazati naše jedinstvo u svemu šta se dešava, bez obzira na to što političari rade šta rade, jer oni se sa nama igraju i previše se igraju sa nama“, rekao je Zlikovac.

  Navodeći da je Skupština RS-a donela odluku o održavanju referenduma, a da sada deo predstavnika Skupštine govori da je to samo anketa, Zlikovac je kazao:

  ”Možete zamisliti kako će ljudi koji su protiv RS, pogotovu Bošnjaci to iskoristiti u svoju propagandu, reći da nismo jedinstveni, da ne znamo šta hoćemo“. 

 • beograd-anketa-3-jpg
 • Ističući da je 9. januar slavljen dvadeset godina, Zlikovac je rekao da ne vidi razlog da se to ne može i dalje proslavljati i kazao da smatra da je sve to “politička manipulacija, kako Bošnjaka, tako i dela političara iz RS-a, jer ovi koji su na vlasti hoće da zadrže referendumom vlast, a ovi koji su u opoziciji govore da je to pogrešno i tako hoće na vlast”.

  ”Sve je to igrarija koja nema smisla, a ispaštaće građani“, naveo je Zlikovac.

  Upitan kako doživljava zvaničan stav Srbije, koja održavanje referenduma nije podržala, rekao je da je “Srbija okupirana kolonija” i dodao:  ”Živim u ovoj državi, poštujem je, ali vidim da oni nemaju svoj stav. Svi stavovi naših političara dolaze iz ambasada“. 

  Šezdesetčetvorogodišnji Đorđe Stamenković, penzioner iz Beograda naveo je da smatra da će referendum u RS-u uspeti te da ga on podržava i dodao: “Važno je da se održi referendum da bi dokazali da imaju neku svoju državu, neki svoj praznik nacionalni. A žao mi je što se ne održava referendum o otcepljenju Republike Srpske, to treba u najskorijem roku.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,