Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Valjevske parkove okupirale izbjeglice iz Sirije

sirijci46
Preuzmite sliku

Veliki broj izbeglica iz Sirije i azijskih i afričkih zemalja svakodnevno čeka neophodna dokumenta pred zgradom policije u Valjevu

sirijci46

Policija ne uspijeva da svakog dana obradi sve podnijete zahtjeve za izdavanje “ulaznih papira”, čiji se broj popeo na 60 dnevno, pa azilanti noći provode pred zgradom Policijske uprave ili u okolnim parkovima.

Šef Odsjeka za strance Dragan Stanković rekao je da je policija izdala neophodna dokumenta za gotovo 1.900 izbjeglih iz Afrike i Azije, među kojima je najviše Sirijaca.

“Ranije smo dnevno imali oko 20 zahtjeva, a posljednjih dana raste broj azilanata, pa ih je juče bilo 60”, rekao je Stanković za Radio Patak.

Dodao je da od izbijanja sukoba u Siriji iz te zemlje stiže najviše azilanata, a dolaze i iz Somalije, Eritreje, Tanzanije, Konga, Pakistana i drugih zemalja.

Stanković je precizirao da se za prvih 15 dana septembra valjevskoj policiji javilo 250 tražioca azila.

Po izvorima valjevskog Radio Patka, u Centru za azilante u Bogovađi popunjeno je svih 150 mjesta, te se više od 100 azilanata smjestilo u obližnjoj šumi i dvorištima vikendica, pošto je zatvoren privremeni smještaj u Stojkovića kući u Vračeviću.

Jelena Marić iz Komeserijata za izbjeglice Srbije rekla je da je rješenje otvaranje novog centra za azilante, uz Bogovađu i Banju Koviljaču.

Vlada Srbije je prije dvije godine donijela odluku da se azilanti smjeste u nekadašnjoj kasarni JNA, u Maloj Vrbici kod Mladenovca, ali se tome protive mještani. (Mondo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: