Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Usvojene Vučićeve ključne mjere, pokušat će smanjiti dobnu granicu sa 14 na 12 godina za krivičnu odgovornost

Preuzmite sliku

Vlada Republike Srbije iznijela je zaključke nakon današnje sjednice, u kojima se predlaže i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja nakon jučerašnjeg masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru.

Ovo su zaključci sa sjednice Vlade:

Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.), na dvije godine,

U roku od tri mjeseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.

U roku od šest mjeseci završiti kontrolu kako lica koja imaju dozvole drže oružje, a posebno kontrolu da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način spriječen pristup oružju i municiji maloljetnicima i drugim neovlašćenim licima.

Kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije – da bude završena u roku od 3 mjeseca,

U roku od mjesec dana pripremiti propise o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloljetnim licima.

 • Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće Radne grupe za izmjenu Krivičnog zakonika pripremi izmjene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloljetnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloljetna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

  Nalaže se Ministarstvu pravde da razmotri mogućnost izmjena Krivičnog zakona kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloljetnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

  Nalaže se Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja da u saradnji, u roku od mjesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

 • Vlada će u roku od deset dana formirati Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbijediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija) koje bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvjetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti  donošenja mjere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

  Nalaže se Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija da u saradnji, u roku od mjesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika. (Foto: Goran Srdanov | Nova.rs | Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,