Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Sud čeka novu optužnicu za nastavak suđenja za Srebrenicu

Preuzmite sliku

Kazneno vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine nije odlučilo o prijedlogu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine da se nastavi kazneni postupak u slučaju “Srebrenica” jer smatra da ne postoje pretpostavke za odlučivanje o prijedlogu, budući da Tužiteljstvo nije podnijelo novu optužnicu, a da je prethodna odbačena pravosnažnom odlukom Apelacionog suda.

To vijeće je odlučilo da se spisi predmeta vrate postupajućem predsjedniku vijeća koje sudi u tom slučaju, ističe se u priopćenju Višeg suda u Beogradu.

Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je 26. jula prijedlog predsjedniku Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da spise predmeta u slučaju “Srebrenica” dostavi kaznenom vanpretresnom vijeću radi donošenja odluke povodom zahtjeva tužiteljstva za nastavak kaznenog postupka, javlja Tanjug.

Ovaj Prijedlog podnijet je sudu odmah nakon što je sud obavijestio tužiteljicu za ratne zločine Snežanu Stanojković da njezin zahtjev za nastavak kaznenog postupka u slučaju “Srebrenica” nije potpun, budući da sudu nije dostavila akt (optužnicu), na osnovu kojeg je moguće nastaviti kazneni postupak.

Stanojkovićeva je 17. jula podnijela sudu zahtjev za nastavak kaznenog postupka protiv optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, koji je, izmijenjen 19. pa opet ispravljen 21. jula.

Viši sud je tim povodom ukazao da je rješenjem Apelacionog suda u Beogradu 5. jula odbačena optužnica od 21. januara 2016. godine, po kojoj Tužiteljstvo zahtjeva nastavak kaznenog postupka, obrazloživši da tužiteljstvo zapravo zahtjeva nastavak postupka po “nepostojećem aktu”.

U ovom postupku, suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. počelo je krajem prošle godine, ali je sada stopirano jer je Apelacioni sud usvojio zahtjev obrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužitelj za ratne zločine.

U to vrijeme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u mirovini, a na čelo tužiteljstva nije bio izabran drugi tužitelj, niti vršitelj dužnosti tužitelja, već je njime upravljao “rukovodilac”.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužiteljstvo za ratne zločine ih tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako to su u hangaru “Kravice” 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje