Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija mijenja zakon o lokalnim izborima, opozicija nije sigurna hoće li izaći u susret vladajućem SNS-u

Preuzmite sliku

Skupština Srbije u ponedjeljak će razmotriti prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima koje bi omogućile održavanje svih lokalnih izbora 2. juna za kad su već raspisani izbori u Beogradu, dok se lijeva i desna opozicija još nisu usuglasile hoće li izaći u susret vladajućem SNS-u.

“Postigli smo više od dvotrećinske većine zastupnika koji su podržali izmjenu zakona – ukupno 184, mada je i manje dovoljno”, rekla je u subotu novinarima predsjednica parlamenta Ana Brnabić.

Uz zastupničke klubove vladajuće koalicije prijedlog izmjene tog zakona podržalo je i više njih iz opozicije – Narodni pokret Srbije, Zeleno-lijeva fronta Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, samostalni zastupnici Pokreta slobodnih građana, bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), te Partija za demokratsko djelovanje.

Opozicija je, optužujući vladajuće za pokradene izbore u decembru prošle godine – posebno u Beogradu, zatražila da se beogradski i svi lokalni izbori održe u isto vrijeme, ali tek nakon što budu prihvaćene ključne preporuke međunarodne misije promatrača OESS-a (ODIHR) kojima bi se stvorili uvjeti za fer izborni proces, prenosi Hina.

Vlast već duže od dva mjeseca odugovlači s prihvaćanjem preporuka – ponajprije o uređivanju popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište oporbe, te za sprječavanje dužnosničke kampanje, kojoj vladajući pribjegavaju – pa je neočekivani pristanak na spajanje lokalnih i beogradskih izbora podijelio opoziciju.

Ta je odluka potaknula podjele i u dosad homogenoj opozicionoj koaliciji lijevog centra Srbija protiv nasilja (SPN), čije sve članice sad nemaju isti pogled na spajanje izbora.

Stranke i pokreti iz te koalicije koji nisu skloni izići na izbore kao ključni argument navode da preporuke ODIHR-a neće biti primjenjene, te samim tim ne mogu biti stvoreni ni zahtjevani uvjeti za fer izborni proces, utoliko prije što za kampanju ostaje malo vremena.

Na izbore 2. juna ne treba izići, jer to nisu izbori. Nijedan uvjet za održavanje izbora nije ispunjen – rekla je nositeljica izborne liste SPN-a na decembarskim izborima Marinika Tepić.

Ona je objasnila da isto stajalište imaju Stranka slobode i pravde (SSP), najjača u toj koaliciji, te Srbija Centar penzionisanog generala Zdravka Ponoša, nekad vladajuća Demokratska stranka i liberalno lijeva stranka Zajedno.

Vladajuća Srpska naprednaa stranka (SNS) pobjedila je na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra prošle godine i osvojila većinu na izborima za vijećnike Skupštine Beograda, ali ni poslije tri pokušaja nije uspjela osigurati većinu za izbor gradonačelnika, pa su izbori ponovno raspisani.

Opozicija je optužila vladajuće da su brojnim zloupotrebama, izbornim inženjeringom, dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u kojima nisu bili lokalni izbori, izigrala voilju birača u Beogradu.

Niz nepravilnosti konstatirala je i promatračka misija ODIHR i sačinila 25 preporuka vlastima da stvore sve preduvjete za fer izbore. (FENA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje