Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Splićani fićom žele obići sve pivare bivše SFRJ, planiraju preći 3.400 km (VIDEO)

281672
Preuzmite sliku

“Ovdje nam je lijepo. Ugostili su nas samo tako. Pivo je odlično i to ne kažemo zato što smo ovdje, jer sami finansiramo put, pa nikoga ne moramo da reklamiramo”

281672Dvojac “Pitura“, koji čine tridesetogodišnji Splićani Toni Pavlović i Lovre Režić, odlučio je da godišnji odmor iskoristi tako što će, vozeći se u fići, obići sve pivare bivše Jugoslavije koje proizvode pivo sa nazivom grada u kome se fabrike nalaze.

Pivska tura, skraćeno nazvana “Pitura”, krenula je 25. maja iz Splita, a nakon Sarajeva, gdje su nazdravili za Dan mladosti, zanimljiv dvojac stigao je u Nikšić i obišao pivaru “Trebjesa”. Nakon toga, u konobi koja se nalazi u krugu fabrike, organizovano je druženje sa novinarima.

Toni i Lovre, koji su preko noći postali poznati, brzo su se navikli na kamere i sijevanje bliceva i spremno odgovarali na sva pitanja koja se tiču njihove avanture duge 3.400 kilometara, tokom koje će obići 16 pivara.

Ovdje nam je lijepo. Ugostili su nas samo tako. Pivo je odlično i to ne kažemo zato što smo ovdje, jer sami finansiramo put, pa nikoga ne moramo da reklamiramo“, kazao je Toni.

A ocjene o pivima koja su probali daće nakon putovanja, kada se slegnu svi „ukusi lijepe nam Juge”.

„Fića je kupljena za ovu turu, a sada ćemo je koristiti redovno. U posljednja tri dana dobili smo deset ponuda da je prodamo. Ma na svakom koraku nas pitaju hoćemo li je prodati. Ali sada se ne odvajamo od nje, jer je prezabavna. Upravo zbog nje put je zabavan. Gdje god dođemo ljudi se smiju. Drago im vidjeti fiću. Još kada na cesti vide fiću splitske registracije, kao ovdje u Nikšiću ili Sarajevu, nije im jasno kako sa njom stigosmo dotle“, kroz osmijeh priča Toni.

Lovre je koji centimetar viši od Tonija, pa mu noge zato “predstavljaju mali problem.

Ma meni je sjajno – nogama mijenjam brzine, koljena su mi oko ušiju i između glave i krova ne može stati nijedan prst. Sreća da nas je dvojica, pa se mijenjamo, tako da, kada osjetim bolove uslijedi izmjena. Ali, nijesu ti bolovi problem, jer ovo je avantura sa smiješkom na licu. Ali ne samo nama, nego i ljudima pored kojih prolazimo i ostalim autima koja preteknu fiću. Svima donosimo veselje, a ako vas veseli, onda veseli i nas“, kazao je Lovre.

A da nije samo fića, sa kojom jure “čak” 60 kilometara na sat i za koju su kazali da je “auto sreće i prijateljstva”, “izvađena iz naftalina”, pokazuje i kasetofon star 25 godina koji, nažalost, ne radi. A u autu mnoštvo kaseta – od “Azre“, “Haustora“, preko Ramba, “Cepelina“, do “Dorsa” i Rolingstonsa“.

Nakon Nikšića idu za Peć, zatim u Skoplje, pa onda leskovačkom prugom za Niš, Zaječar i Jagodinu.

Tu je i Kragujevac, gdje moramo da svratimo na servis. Zatim ide Valjevo, Novi Sad, koji će nam biti odmor od piva, pa Apatin, Osijek, Vukovar, Tuzla, Banjaluka, Karlovac, Laško. Onda ćemo preko Ljubljane svratiti malo do Trsta da kupimo žvake, cipele, šta već nađemo na Porto Rossu, i onda preko Rijeke u Velebit i nazad u Split“, kazao je Lovre.

Obojica su imju majice specijalno dizajnirane za „Pituru”, na kojima su maršrute sa datumima i gradovima.

Priznali su da, iako obilaze pivare, poštuju „Trebjesin” slogan – „Dok pijem ne vozim”. Iz Nikšića su otišli bogatiji za ukus još jednog piva, ali i sa diplomom „Pivarske akademije”, koju su dobili od nikšićke „Trebjese”.

Parangal bačen

Splitski pustolovi su oduševljeni Crnom Gorom koju ranije nijesu imali prilike da posjete.

Crna Gora je prekrasna. Prošli smo uz Pivsko jezero i do Nikšića smo ostavili tri sata, jer smo morali sve da fotografišemo. Lijepa zemlja, lijepa priroda, a čuo sam i da imate i dobro vino, što je dovoljno da se ponovo dođe“, kazao je Toni.

On je priznao da, pored piva, voli i vino, tako da bi sljedeći put mogli da organizuju i neku vinsku turu, koja bi se vjerovatno zvala „Vitura”.

Ovo mi je prvi put da dođem u Crnu Goru, ali definitivno ću se vratiti. Dovešću i prijatelje i možda napravim i neko romantično putovanje“, kazao je Lovre. Što se djevojaka tiče, rekoše da su, kao pravi primorci, „bacili parangal”, pa će dogodine vidjeti da li se „koja riba uhvatila”. (Vijesti.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: