Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spasilac otkriva detalje potrage za Dankom tokom prvih 20 sati: “Situacija napeta, težak teren za pretraživanje”

Preuzmite sliku

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom djevojčicom kod Bora, kaže za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani.

Možemo reći da je veliki dio pretražen, ali uvijek postoji pet do deset odsto vjerovatnoće za koje ne smijemo da potvrdimo da dijete nije tu, napominje Ševković.

Policija, spasioci i građani tragali su 27 sati za dvogodišnjom Dankom Ilić u naselju Banjsko Polje kod Bora, a policija je sinoć saopštila da obustavlja pretragu terena, jer sve ukazuje na to da se djevojčica ne nalazi na tom području površine 10 kvadratnih kilometara.

Dejan Ševković, jedan od spasilaca GSS koji je sve vrijeme bio na terenu, rekao je u Jutarnjem programu da je situacija na terenu bila napeta, i da su bili otežani uslovi, zbog kiše i vjetra.

“Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mjesta gdje ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mjesta slali pse”, navodi Ševković.

Što se tiče pasa, kaže Ševković, oni laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.

“Saradnja između različitih službi protekla je bez komplikacija”, ističe Ševković.

Mještani su, dodaje, bili raspoloženi da pomognu, ali su samovoljno radili neke stvari, gdje nisu dobili naređenja.

“Vrlo je bitno da mještani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu”, napominje Ševković.

Upitan u kojoj mjeri se može reći ili sa koliko sigurnosti da se dijete ne nalazi u toj oblasti, navodi da se uvijek mora ostaviti vjerovatnoća od 10 odsto da je drugačije.

“Možemo reći da je veliki dio pretražen, ali uvijek postoji tih nekih pet do deset odsto vjerovatnoće, koje ne sijemo da potvrdimo da dijete nije tu, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vjetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvijek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smijemo da garantujemo da nije tamo”, navodi Ševković, prenosi RTS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje