Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj u Hrvatskoj: Posudio 512.000 eura i potrošio ih u kladionici

Preuzmite sliku

Nakon provedene istrage tužilaštvo u Čakovcu je 3. januara 2023. podiglo pred Općinskim sudom u ovom gradu u Hrvatskoj podiglo optužnicu protiv 33-godišnjeg muškarca zbog počinjenja krivičnih djela prevare i davanja lažnog iskaza.

33-godišnjeg muškarca se tereti da je od jula 2021. godine do juna 2022. godine u Čakovcu i okolici posudio novac u ukupnom iznosu od preko 512.000 eura od 34-godišnjaka i 45-godišnjaka.

Optuženi je znao da ta dvojica oštećenih raspolažu većim novčanim iznosima, prenosi Index.hr.

Uvjerio ih je da mu u više navrata pozajme novac tvrdeći kako mu treba za plaćanje provizija u stranim bankama u kojima ima položen novac. Obećao je da će nakon plaćanja provizija podići novac iz banaka i vratiti pozajmice iako uopće nije imao novac u stranim bankama niti je namjeravao vratiti pozajmice.

Kao garanciju da će vratiti novac predao je 33-godišnjaku saobraćajnu dozvolu automobila marke VW Touareg švicarskih registarskih oznaka, neistinito tvrdeći da je automobil njegov iako uopće nije bio vlasnik vozila. Okrivljenika se tereti i da je 33-godišnjaku izdao nenaplative zadužnice na vlastito ime i na ime trgovačkog društva čiji je osnivač i direktor.

On je nazivao oštećenike telefonom lažno se predstavljajući kao zaposlenik servisa za prijenos novca te ih je uvjeravao da će uskoro stići novac iz inozemstva. Općinsko državno odvjetništvo tereti okrivljenika da je primljeni novac zadržao za sebe i utrošio ga u sportskoj kladionici, za igre na sreću, hotelske troškove i druge osobne potrebe.

Osumnjičenog 33-godišnjaka se tereti i da je u septembru 2021. godine u Čakovcu lažno prijavio gubitak svoje lične karte. Utvrđeno je da lična karta zapravo nije bila izgubljena te da se 33-godišnjak i dalje njom koristio nakon što je stara iskaznica bila poništena te mu je bio izdan novi dokument.

Optuženi se tokom istrage nalazio u istražnom zatvoru, a vijeće Općinskog suda u Čakovcu je prihvatilo prijedlog državnog tužitelja prema kojemu je i nakon podignute optužnice produžilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnih djela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,