Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenski spasioci uspješno spasili zatočene iz Križne jame

Preuzmite sliku

Slovenski spasioci uspješno su spasili svih pet zarobljenih ljudi iz Križne jame, potvrdio je za agenciju STA Walter Zakrajšek iz specijalizirane spasilačke službe Slovenije.

Tročlana porodica i dvoje špiljskih vodiča ostali su zarobljeni u špilji od subote, kada im je visok vodostaj i naglo podignut nivo vode u jami blokirala izlaz. Zatočeni su bili na oko 2,4 kilometra od ulaza u špilju.

Prema riječima zapovjednika Civilne zaštite RS-a Srečka Šestana, voda koja je izazvala visok vodostaj došla je iz pravca Hrvatske, što je iznenadilo i iskusnog špiljskog vodiča.

Tročlana porodica s odraslim djetetom i dvoje vodiča krenulo je u subotu u 8 sati u komercijalni obilazak Križne jame u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame. Budući da nisu izašli iz špilje u predviđenih 15 sati, dežurni iz udruge se spustio u špilju i uvidio da je voda narasla pa je u 17 sati pokrenuo akciju spašavanja.

Ronioci su već prve noći uspjeli zatočene opskrbiti najnužnijim potrepštinama uključujući grijani šator. Zbog brzaca nije bio moguć pristup čamcem.

Voda je nešto opala i danas su spasioci uspjeli do zatočenih doći čamcem, kojim su uz pomoć ronioca izvučeni iz špilje, prenosi Hina.

Spašavanje zarobljenih u špilji izveli su pripadnici Speleospasilačke službe i Jedinice tehničkog ronjenja u sastavu Jedinice za brze intervencije.

U toku je provjera zdravstvenog stanja spašenih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,