Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenska vlada još bez odluke hoće li produžiti ili ublažiti mjere zatvaranja

Preuzmite sliku

Slovenska vlada u srijedu je razmatrala trenutnu epidemiološku situaciju u državi, ali nije prema očekivanjima odlučila hoće li sve najstrože protuepidemijske mjere ostati na snazi ili će se neke iduće sedmice ublažiti.

Kako je za Slovensku televiziju sinoć tokom sastanka vlade kazao njen glasnogovornik za covid-19 Jelko Kacin, vlada će odluku o tome donijeti u subotu, prema tadašnjoj situaciji.

U subotu će prije toga vlada imati odvojene sastanke s epidemiolozima iz vladine stručne skupine i predstavnicima zdravstvenih ustanova, a onda i s predstavnicima onih sektora privrede koji traže ublaživanje mjera.

Očekuje se da će većina već važećih restrikcija ostati i za narednu sedmicu, no Kacin je upozorio da u pogledu epidemiološkog stanja među regijama postoje razlike, pa bi se u njih tri u kojima je 14-dnevna incidencija zaraženih spuštena ispod 900 moglo razmisliti o ukidanju nekih mjera, kao što je policijski sat ili zabrana izlaska iz općinskih granica.

Proteklih su se dana među epidemiolozima i u samoj vladi pojavile razlike treba li neke mjere ublažiti ili ne, pa je na primjer ministar zdravstva Tomaž Gantar predložio dvotjedno “zatvaranje” svih gospodarskih djelatnosti, dok je ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek najodlučnije protiv zbog ekonomske štete koju bi to izazvalo, te umjesto toga predlaže strategiju u kojoj bi se osiguralo da se već postojeće restrikcije dosljedno poštuju.

Počivalšek koji je i potpredsjednik vlade naveo je u srijedu u objavi na Facebooku da je jedan od “dodatnih” problema zašto neki ne poštuju mjere i zašto se epidemija ne smiruje “opće nepovjerenje u politiku” koje u javnosti izaziva opozicija, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,