Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija ponovo počela sa priznavanjem visokoškolskih diploma stečenih u BiH

Preuzmite sliku

Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i ENIC-NARIC centar Republike Slovenije informisali su da će Republika Slovenija, od ponedjeljka, 19. juna, nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopšteno je da je ona ovaj način deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini.

“Navedena aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini”, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je ENIC-NARIC centar Republike Slovenije je 24. oktobra prošle godine obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, a zbog, kako je u Saopćenju slovenačkog ENIC-NARIC centra navedeno, “nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u Bosni i Hercegovini”.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,