Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: novi rekord broja zaraženih zbog promjene protokola

Preuzmite sliku

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 23.433 novih zaraza koronavirusom, što je dvostruko više nego dan ranije i najviše od početka epidemije, ali je uglavnom posljedica nove metodologije bilježenja novih slučajeva.

Prema protokolu koji je uveden u utorak, među nove slučajeve zaraze registriraju se odmah i pozitivni nalazi brzih antigenskih testova, koji se do sada nisu uvrštavali odmah nego tek sljedećih dana, nakon što se potvrde PCR testiranjem.

Novi protokol testiranja je privremen i vrijedit će dok je raširenost omikron varijante virusa u populaciji velika, izjavio je ministar zdravstva Janez Poklukar, a potvrda o zaražavanju, koja za sada vrijedi samo unutar Slovenije, može se dobiti odmah nakon pozitivnog brzog testa.

U zadnja 24 sata obavljeno je 17.143 PCR testiranja i 96.160 brzih antigenskih, a ukupno je potvrđeno 23.433 zaraza, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Trenutno je u Sloveniji aktivno 186.537 slučajeva zaraze, 14-dnevna incidencija zaraženih na sto tisuća stanovnika iznosi 8.851, a sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu 14.737, prema objavljenim službenim podacima u srijedu.

Broj zaraženih koji se trenutno nalaze u slovenskim bolnicama je preko 900, ali je među njima i oko 300 onih koji nisu hospitalizirani zbog Covida-19 nego zbog drugih bolesti, a koronavirus im je onda potvrđen u bolnici ili su se u njoj naknadno zarazili, navode slovenski mediji.

U zadnja 24 sata umrlo je 14 oboljelih od Covida-19, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u populaciji od početka epidemije povećan na 5880, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje