Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija će u decembru predložiti početak pristupnih pregovora za BiH

Preuzmite sliku

Slovenija će na sastanku Evropskog savjeta u decembru predložiti da pristupni pregovori između Evropske unije i Bosne i Hercegovine počnu odmah ili istovremeno sa pregovorima sa Ukrajinom i Moldavijom, izjavio je slovenački premijer Robert Golob.

“U svjetlu rata u Ukrajini, proces integracije u EU mora se, prije svega, tretirati kao stabilizaciono sredstvo i instrument za odvraćnje uticaja stranih igrača koji su zainteresovani za ometanje evropskih integracija BiH”, napisao je Golob u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu.

On je podsjetio da je Evropska komisija prošle sedmice preporučila početak pristupnih pregovora sa BiH kada ona dostigne određeni nivo ispunjavanja uslova za članstvo.

“Odluka o stvarnom početku pregovora bila bi donesena na osnovu izvještaja iz Brisela koji će biti predstavljen najkasnije u martu 2024. godine”, naveo je Golob.

On je pozvao predsjednika Evropskog savjeta da razmotri podršku ovom prijedlogu, prenosi slovenačka agencija STA.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a u decembru prošle godine lideri zemalja članica EU dali su joj status kandidata za članstvo.

Evropska komisija je prošle sedmice u godišnjem izveštaju o proširenju preporučila državama članicama EU hitan početak pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i davanje statusa kandidata Gruziji.

Jučer je objavljeno kako je ministrima Vijeća ministara vanjskih poslova EU ponuđen “non paper” za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje