Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sirene za uzbunu u Novom Sadu zbog ubistva Nizame Hećimović: “BiH, mi smo uz vas”

Preuzmite sliku

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta “Novi Sad protiv nasilja” organizovale su performans u znak podrške ženama u Bosnu i Hercegovinu, koje su se u isto vrijeme okupile u velikom broju gradova.

Povod za protest je nedavno brutalano ubistvo Nizame Hećimović i još dvoje ljudi iz Gradačca koje je počinio njen bivši partner.

Na Trgu Slobode, ispred Gradske kuće, postavljena su 24 para ženske obuće, kao podsjećanje na 24 femicida u Srbiji ove godine.

Protest u Novom Sadu počeo je zvukom sirene za uzbunu, a potom se obratila Magdalena Rašković.

Ona je poručila da žene Novog Sada danas daju podršku ženama u BiH jer, kako je ukazala, znaju kako je to „bojati se u vlastitom domu za svoj život i život vlastite djece“.

Podsjetila je i da se ubijena Nizama obraćala institucijama za pomoć, ali da je ta pomoć izostala, kao i da se sumnja da je infomacija o njenom skrovištu upravo potekla iz policije.

„Pogledajte, ova 24 para ženskih cipela ispred vas! Oni su ostali iza ubijenih žena. U nekim od njih, žrtve su odlazile do stanice policije, do Centra za socijalni rad, do Tužilaštva. Pomoć i zaštitu države nisu dobile, nasilnik im je presudio“, poručila je Rašković.

Istakla je da žene Novog Sada zajedno sa ženama Bosne i Hercegovine poručuju da nema hitnijeg i važnijeg posla za institucija od „suzbijanja muškog nasilja nad ženama i djevojčicama“.

„Ono je u čitavom regionu poprimilo epidemijske razmjere i predstvlja nastrašniji i najopasniji oblik naše destrukcije“, navela je Rašković.

Dodala je da je za to potrebna i promjena „starih normi, kulture i mentaliteta“ koji ženu ne vide kao ravnopravno ljudsko biće već, kako je kazala, kao predmet za „zadovoljenje muških potreba ili neplaćenu radnu snagu“.

„Mi to znamo i mi ćemo se za to oslobođenje ujedinjeno boriti“, istakla je ona.

Nakon obraćanja, prisutnima su podijeljene krede kako bi ostavili poruke podrške ženama u BiH, kao i protiv femicida. Na trgu s ostvljene poruke: „BiH, mi smo uz vas“, „Neću biber sprej, hoću institucije“, „Ljubav ne boli“, „Stop nasilju“. (Foto: N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje