Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajka se udala za gorštaka iz Sjenice: Žive na planini, 2 mjeseca ne vide čovjeka

Preuzmite sliku

Kažu da ne zna delija šta je Golija. To je golema planina na koju zimi odlaziš ako moraš, a silaziš samo ako si hrabar. Dane Biorac je prije šest godina bio hrabar i nije se spustio u selo na kraju jeseni, kao svi njegovi, već je odlučio ostati na Goliji – sam.

Dane jedva i može da se sjeti je li prošlo šest ili sedam godinas kako je tu sam jer, kako kaže, na Goliji mu ne trebaju datumi, dani, ni sati.

“Ja to ujutru prema nebu pogledam i to ti je meni i dan i rad… Nit’ dan, nit’ sat, nama ništa ne treba”, priča 21-godišnji Dane za RTS.

Posao na građevini? Ne, hvala 

Kaže da se za ovaj korak odlučio jer nije htio završiti školu i onda raditi na građevini, “da ne bi negdje pao i razbio glavu”.

“Moraš se penjati po krovovima kao vjeverica. I opet ti nije siguran posao, ni plata, ništa… A, ako zapustiš selo i imanje, tu ti više povratka nema. Tako da sam se odlučio ostati na selu i završena priča”, govori Dane.

Nema kafića, ljudi, prijatelja, ali najviše mu nedostaje – struja.

“2022. godina je sad. U Beogradu je TV stigao možda prije 100 godina, a kod mene je u kuću prvi put stigao pred prošli Božić”.

Kaže da je planina zimi toliko napuštena da se zna desiti da po dva mjeseca ne vidi čovjeka.

Dolazak Sarajke

Da njegovu priču ne žele vidjeti svi isključivo preko Youtubea, dokaz je Kristina, 19-godišnja djevojka iz Sarajeva koja je preko televizije čula za Danetovu priču i, pazite sad, odlučila da se uda za njega.

Upoznali smo se preko mobitela (Dane ima mobitel i puni ga preko solarne energije op. a.). Rekla sam mu da je fin, kulturan i čestitala mu što vodi takav život. Počeli smo se upoznavati. Onda sam ja rekla da bih voljela doći kod njega, on je rekao da dođem i da pokušamo”, govori rođena Sarajka.

Ne zna reći šta je tačno to što ju je privuklo kod svog muža, ali pretpostavlja da je u pitanju njegova ozbiljnost i želja za porodicom.

To je bio početak ljubavne priče koja najzanimljiviji dio dobija u noći sa 29. na 30. novembar prošle godine kada Kristina sprema stvari i u jutarnjim satima 30. novembra kreće iz Sarajeva, prvo za Sjenicu, a zatim za Goliju.

Njeni roditelji nisu bili za to da ona krene u nepoznato i nisu dali dozvolu za odlazak, ali Kristina je pobjegla.

“Krenula sam oko 9 i 15 ujutru. Jedva sam čekala da dođem, nisam bila sigurna da li će me čekati na autobuskoj stanici. Razmišljala sam o tome da ću doći u drugu državu, odnosno negdje gdje nikoga ne znam, a da njega neće biti. Čuli smo se preko telefona u toku puta i on je rekao da će biti tu, da će me čekati. Ja sam mu malo povjerovala, ali ne skroz.

Na to Dane odgovara

“Isto kao što ona nije bila sigurna da ću je ja čekati, tako ni ja nisam bio siguran da će ona da dođe”.

Na kraju niko nikog ne slaga i nađoše se. Dane se malo stidio na početku ali, kako kaže, onda je Kristinu odveo iza jedne zgrade i poljubio je “da je ne bi ljubio po gradu, jer je sramota”.

Nakon nekoliko dana na Goliji, otišli su za Sarajevo da se Dane upozna s Kristininim roditeljima. To je Danielu bilo prvo napuštanje Srbije.

Isplatilo se – svidio se Kristininim roditeljima i sada mogu slobodno živjeti.

Posljednje vijesti su da je Kristina trudna – treći mjesec u treutku snimanja emisije. Kaže da se pomalo boji za dijete jer su udaljeni od civilizacije, ali da se nada da neće biti problema.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,